ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι αγρότες σχεδιάζουν κάθοδο στην Αθήνα και πολύωρους αποκλεισμούς στην Εθνική

Στα άκρα φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να φτάσουν οι αγρότες, οι οποίοι αύριο (6/2) το μεσημέρι στις 12 αναμένεται να συναντηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα, στην πανελλαδική σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων από τα μπλόκα όλης της χώρας προκειμένου να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

«Τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα. Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ενώ το περίγραμμα των επόμενων κινήσεών τους, παρουσίασαν αγρότες στη διάρκεια σύσκεψης στον Πλατύκαμπο, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε μεγάλη υποχρέωση να υποδεχτούμε αύριο συναδέλφους από όλα τα μπλόκα, ενημερώσαμε όσους έπρεπε, τα αιτήματα είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα. Προέχουν για εμάς τα νερά της Κάρλας, είναι ένα ιδιαίτερο θέμα με συγκεκριμένες απαιτήσεις. Αύριο θα απευθύνουμε προσκλητήριο για αλλαγή του αγώνα μας, ώστε να πιέσουμε την Πολιτεία να αλλάξει αποφάσεις. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να δείξουμε σεβασμό, αλλά η ανάγκη μας οδηγεί να δούμε και εδώ εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας» ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος.

Πιο συγκεκριμένος για τις προθέσεις των αγροτών, έγινε ο συνδικαλιστής των αγροτών Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος τόνισε: «Θα δούμε πώς θα χειριστούμε την κατάσταση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουγού, θα προταθεί η κλιμάκωση, με την έξοδο των τρακτέρ στην Εθνική Οδό, είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να διαμαρτυρηθούμε για την επιβίωσή μας. Θα προχωρήσουμε σε δράσεις μέσα στις πόλεις, θα δούμε για συλλαλητήριο στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, μαζί με πολύωρους και πιο έντονους αποκλεισμούς στην Εθνική Οδό, ώστε να ασκήσουμε πιο αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση».

Στο μπλόκο των Nέων Μουδανίων επέστρεψαν οι αγρότες

Στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών επέστρεψαν οι αγρότες της Χαλκιδικής, οι οποίοι το πρωί επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία με τρακτέρ στην πόλη Θεσσαλονίκης με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αστυνομικές δυνάμεις δημιούργησαν φραγμό στο ύψος του Λακκώματος για να εμποδίσουν την είσοδο των τρακτέρ στην πόλη.

Τελικά οι αγρότες αποχώρησαν από το Λάκκωμα και επέστρεψαν στο μπλόκο. Από το μεσημέρι η κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκης-Ν.Μουδανιών διεξάγεται κανονικά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, Χρήστος Τσιπέλης, αντιπροσωπεία των αγροτών της Χαλκιδικής θα συμμετάσχει την Τρίτη στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας. Το απόγευμα θα συσκεφθούν στο μπλόκο των Μουδανιών για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Καρδίτσα

Νωρίς το απόγευμα, προκλήθηκε ένταση στην Καρδίτσας, όταν αγρότες της περιοχής επιχείρησαν να βγάλουν τρακτέρ στον αυτοκινητόδρομο Ε-65, ωστόσο οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν.

Λίγο νωρίτερα, αγρότες από τα Τρίκαλα απέκλεισαν συμβολικά και για περίπου 15 λεπτά τον κόμβο Τρικάλων – Λάρισας, αφήνοντας παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους και, όπως δήλωσαν, θα συσκεφθούν προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματά τους «τα οποία θα είναι ακόμη πιο δυναμικά!».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας από ώρα 4 μ.μ. σήμερα Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου υπάρχουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Ε65 λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων.

Αναλυτικά:

Σήμερα Δευτέρα (05/02/2024), από ώρα 16:00 και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Ε65 για λόγους ασφαλείας, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα κατά διαστήματα (ανοιχτές συνελεύσεις πεζών αγροτών), από Α/Κ Προαστίου (97,3 χ/θ) μέχρι Α/Κ Σοφάδων (72,3 χ/θ) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές, ως ακολούθως:

-Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Λαμία: Όλα τα οχήματα θα εκτρέπονται από τον κόμβο Προαστίου, μέσω της συνδετήριας οδού Αγίας Τριάδας με τον Ε65, προς την περιφερειακή οδό Αγίας Τριάδας και στη συνέχεια κίνηση στην Επ. Οδό Προαστίου – Αγίας Τριάδας – Καρδίτσας και ακολούθως στην Ε.Ο. Τρικάλων – Καρδίτσας – Ν. Μοναστηρίου και είσοδος στον Ε65 από τον κόμβο Σοφάδων (διασταύρωση Ανωγείου).

– Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Τρίκαλα: Όλα τα οχήματα θα εκτρέπονται από τον κόμβο Σοφάδων (διασταύρωση Ανωγείου) προς τη συνδετήρια οδό του Ε65 με την Ε.Ο. Ν. Μοναστηρίου – Καρδίτσας – Τρικάλων έως τέρμα (Τρίκαλα).

Πορεία με τρακτέρ μέχρι τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία οι αγρότες Φλώρινας

Κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους και οι αγρότες της περιοχής της Φλώρινας. με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στον σιδηροδρομικό σταθμό και αμέσως μετά ακολούθησε μια πορεία μηχανοκίνητη τόσο μέχρι το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, αλλά έφτασαν με τα τρακτέρ τους και έως το τελωνείο Νίκης, στα σύνορα της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία, όπου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος, έτσι ώστε να μπορέσουν να διατρανώσουν, όπως αναφέρουν τα αιτήματά τους στους κατοίκους και στους επισκέπτες.

Συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας στο Στρυμονικό από τους Σερραίους αγρότες

Σε συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του Στρυμονικού και στα δύο ρεύματα, για 20 λεπτά, προχώρησαν σήμερα οι Σερραίοι αγρότες.

Σύμφωνα με το infonews24, αντιπροσωπεία των Σερραίων αγροτών θα δώσει αύριο το «παρών», στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια, όπου και θα συναποφασίσουν και θα καθορίσουν οι αγρότες της χώρας, τις επόμενες κινήσεις τους.

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού εξαγρίωσαν τον κόσμο ακόμη περισσότερο. Μας έσυραν στα μπλόκα. Αλλιώς ξεκινήσαμε τον αγώνα μας κι αλλιώς καταλήγουμε. Σίγουρα η στάση μας θα είναι σκληρότερη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Διαμαντής Διαμαντόπουλος.

«Προχωράμε σε κινητοποιήσεις δυναμικές και κλιμάκωση. Ακούσατε τις εξαγγελίες, οι οποίες ήταν πολύ κατώτερες των προσδοκιών. Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι καλά πληροφορημένος» ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο Αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Παναγής.

Κλειστή για δύο ώρες η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας στην Αταλάντη

Ένα από τα πιο δυναμικά μπλόκα, βρίσκεται στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στον κόμβο της Σκάλας Αταλάντης, με τους αγρότες της Λοκρίδας να είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας «το δικαίωμα να παραμείνουν στη γη τους διαφυλάσσοντας το πολύτιμο οικογενειακό εισόδημα».

Στις 2 περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας (5/1) οι αγρότες του μπλόκου της Αταλάντης, ανεβήκαν και πάλι στην εθνική οδό κλείνοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας μέχρι τις 4 το απόγευμα.

 

Αυτή τη φορά στο πλευρό τους είχαν και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών, οποίος ευχήθηκε για την άμεση όσο και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας.

Με τρακτέρ σε κεντρικούς δρόμους των Τρικάλων οι αγρότες

Με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, αγρότες των Τρικάλων διέσχισαν σήμερα κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ξεκινώντας από την περιφερειακή οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων, στο Κολυμβητήριο Τρικάλων, κατευθύνθηκαν προς την αντιπεριφέρεια Τρικάλων όπου πραγματοποίησαν ομιλίες, ενώ επέδωσαν ψήφισμα στην αντιπεριφερειαρχη Χρύσα Ντιντή με τις διεκδικήσεις τους. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή επί του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΑΑΤ – Περιλαμβάνει τομές σε γεωργική παραγωγή, κτηνοτροφία και αλιεία

Αλλαγές σε όλο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα συζητηθεί αύριο στη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλή.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι «καθοριστικό για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας, καθώς οι παρεμβάσεις του στη γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, προσφέρουν νέες δυνατότητες και προοπτικές στους ασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα».

Στόχος του εν λόγω νομοσχεδίου σύμφωνα με τον ίδιο είναι να κλείσουν εκκρεμότητες και η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών «για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, προσφέροντας στους παραγωγούς μας, τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα ευρύτατης διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς του χώρου. Μαζί, χτίζουμε το αύριο της ελληνικής αγροτικής παραγωγή».

Το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης» περιλαμβάνει τομές στον τρόπο ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, της αλιείας, των υδατοκαλλιεργειών, αλλά και τη μεταρρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας.

Επιπλέον, προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (αγροβολταικά) σε γη υψηλής παραγωγικότητας, συνεχίζοντας παράλληλα την αγροτική εκμετάλλευση των συγκεκριμένων εδαφών.

Οι κυριότεροι στόχοι του Σχεδίου Νόμου είναι:

* Η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων για τον σταυλισμό των ζώων που θα στηρίζει τη βιωσιμότητα των μικρών κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

* Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η παροχή λύσεων στο χρόνιο πρόβλημα των ενδικοφανών αλιευτικών προσφυγών.

* Εισαγωγή ρυθμίσεων για τον αλιευτικό τουρισμό και τις υδατοκαλλιέργειες.

* Η δημιουργία επαρκούς πλαισίου για την παράλληλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και λειτουργία Φ/Β σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

* Η επίλυση χρόνιων προβλημάτων των παραγωγών, εξασφαλίζοντας την εν γένει βιωσιμότητά τους.

* Η ρύθμιση ζητημάτων των πληγέντων από πυρκαγιές και πλημμύρες των τελευταίων μηνών, που περιήλθαν, προσωρινά ή μόνιμα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διασφαλίζοντας την μέγιστη δυνατή αποζημίωση (100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής) από τον ΕΛΓΑ.

* Η διευθέτησης και ο εξορθολογισμός λειτουργικών, κανονιστικών και νομοθετικών ζητημάτων πάσης φύσεως.

* Η εξασφάλιση της βελτίωσης της λειτουργίας οργανισμών.

* Η σύσταση Αγροτικών Τμήματων στα Επιμελητήρια ενισχύοντας την αγροτική επιχειρηματικότητα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button