ΕνημέρωσηΟικονομία

Ολλανδία: Νέος πρωθυπουργός ο πρώην αρχηγός των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών

Ο πρώην αρχηγός των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών Ντικ Σχοφ αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντα του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού της δεξιάς επιφορτισμένης με την εφαρμογή της αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής που έχει ποτέ δει η χώρα.

Περισσότερους από επτά μήνες μετά την εκλογική νίκη του αρχηγού της ολλανδικής ακροδεξιάς Χερτ Βίλντερς, που σόκαρε την Ολλανδία και την Ευρώπη, ο Ντικ Σχοφ θα διαδεχθεί τον Μαρκ Ρούτε που κράτησε τα ηνία από το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χερτ Βίλντερς αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το όνειρο να γίνει πρωθυπουργός, αφού ορισμένα από τα κόμματα που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού απείλησαν να τορπιλίσουν την διαδικασία εξαιτίας των αντι-ισλαμικών και αντι-ευρωπαϊκών θέσεων του νίκη της εκλογών.

Συμβιβαστική λύση

Για να προχωρήσουν οι συνομιλίες, τα τέσσερα κόμματα του συνασπισμού συμφώνησαν ότι οι ηγέτες τους δεν θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Η συμβιβαστική λύση βρέθηκε τελικά στο πρόσωπο του 67χρονου Ντικ Σχοφ, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, δεν έχει εκλεγεί και είναι γραφειοκράτης καριέρας.

Ο μαραθωνοδρόμος πρωθυπουργός θα χρειασθεί όλες τις αντοχές του, αλλά και την εμπειρία του από τους διαδρόμους της εξουσίας στην Χάγη, για να κρατήσει όρθιο τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να κρατήσει υπό έλεγχο τις ιδεολογικές και τις προσωπικές συγκρούσεις», δηλώνει η καθηγήτρια Πολιτικού Πλουραλισμού στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ Sarah de Lange.

Ο Ντικ Σχοφ έχει δηλώσει ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τα σχέδια του συνασπισμού για την υλοποίηση «της αυστηρότερης πολιτικής στην χορήγηση ασύλου που έχει ποτέ υιοθετηθεί» και ενός πακέτου μέτρων «για τον έλεγχο της μετανάστευσης».

Η συμφωνία σχηματισμού της κυβέρνησης συνασπισμού

Η 26σέλιδη συμφωνία σχηματισμού της κυβέρνησης συνασπισμού έχει τίτλο «Ελπίδα, Θάρρος και Υπερηφάνεια» και περιλαμβάνει την εξέταση του ενδεχομένου μεταφοράς της ολλανδικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Ντικ Σχοφ θέλει να είναι «ένας πρωθυπουργός για όλους τους ολλανδούς πολίτες». «Είμαι χωρίς κόμμα. Δεν βλέπω πώς ο κ. Βίλντερς θα με κρατάει από το λουρί», έχει δηλώσει.

«Δεδομένης της τεράστιας πείρας του ως επικεφαλής κυβερνητικών υπηρεσιών, είναι σίγουρο ότι θα γνωρίζει πώς να υπερασπιστεί την θέση του», σημειώνει η Sarah de Lange. «Ανοικτό μένει πώς θα αντιδράσει αν ο Βίλντερς προσπαθήσει να τον πιέσει εκφράζοντας δημόσια τις επικρίσεις του για την λειτουργία της κυβέρνησης στο Twitter (Χ)».

Ο αρχηγός της ολλανδικής ακροδεξιάς έχει πάντως πει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τόνους. Την περασμένη εβδομάδα είπε στο 1,4 εκατομμύριο ακολούθους του στην πλατφόρμα ότι εξακολουθεί να θεωρεί το ισλάμ «απεχθή, βίαιη θρησκεία μίσους».

Ο Ντικ Σχοφ έχει τεράστια πείρα από θέσεις κλειδιά στην διαχείριση κρίσεων, όπως η έρευνα για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysian Airlines το 2014 από ρωσικό πύραυλο BUK επάνω από την Ουκρανία, στα εδάφη που τελούσαν υπό τον έλεγχο των φιλορωσικών δυνάμεων (298 νεκροί). Τότε ήταν αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ολλανδίας.

Η στροφή της Ολλανδίας προς τα δεξιά συμπίπτει με την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Μαρκ Ρούτε, ο μακροβιότερος ολλανδός πρωθυπουργός που αναλαμβάνει χρέη γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ απηύθυνε έκκληση για συνεργασία κατά την αποχαιρετιστήρια τηλεοπτική ομιλία του την Κυριακή.

«Η Ολλανδία έχει μία μοναδική παράδοση συμβιβασμού και ανάληψης της ευθύνης και είναι σημαντικό να την διατηρήσουμε», είπε. «Μαζί είμαστε πιο ισχυροί από ό,τι μόνοι μας».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button