ΕνημέρωσηΟικονομία

Πώς κινείται το παγκόσμιο real estate – Ποια είναι η ελληνική πραγματικότητα

Σε διαφορετικές ταχύτητες κινείται το παγκόσμιο real estate στον τομέα των γραφείων, των καταστημάτων και των logistics, με τις συναλλαγές να συνεχίζουν να σημειώνουν πτώση και το πρώτο τρίμηνο του 2024. Την ώρα που η Ελλάδα καταγράφει ικανοποιητικές αποδόσεις στα εμπορικά ακίνητα και έχει ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Σήμερα, οι παγκόσμιες αγορές ακινήτων έχουν υποστεί σημαντικές προσαρμογές τιμών από τα υψηλά επίπεδα που υπήρχαν το 2022. Αυτό οδηγεί, σύμφωνα με την έρευνα της παγκόσμιας αλυσίδας ακινήτων JLL, τους επενδυτές να πραγματοποιούν μεγαλύτερες συναλλαγές σε αγορές, όπου οι προσαρμογές των τιμών είναι πιο διαφανείς, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης παραμένει, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για περαιτέρω διαμόρφωση των τιμών.

Γραφεία

Η αγορά γραφείων συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι υπήρχε μια δραματική πτώση των συναλλαγών σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, με εξαίρεση την Ελλάδα, τώρα παρουσιάζει θετική προοπτική.

Οι μισθώσεις υψηλής ποιότητας χώρων (Α) αναμένεται να αυξηθούν καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται σε υβριδικά μοντέλα εργασίας και αναζητούν χώρους κατηγορίας Α+ για να καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες των λειτουργιών τους. Παράλληλα, επενδύουν σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενσωμάτωση τεχνολογίας και ο αυτοματισμός.

Η ελληνική αγορά γραφείων χαρακτηρίζεται από τρεις διαφορετικές ταχύτητες, την ώρα που τα μισθώματα για τα πράσινα πιστοποιημένα κτίρια ξεπερνούν τα 30 ευρώ το τ.μ. Παράλληλα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει στην Ελλάδα αρκετό απόθεμα πράσινων κτιρίων.

Λιανικό Εμπόριο

Οι επιδόσεις των παγκόσμιων αγορών λιανικού εμπορίου είναι ανάμικτες, καθώς οι παγκόσμιες δαπάνες των καταναλωτών αναμένεται να μειωθούν από 3,2% πέρσι σε 2,3% φέτος, καθώς οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού, των αυξήσεων των επιτοκίων και της ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης μειώνουν τη ζήτηση.

Οι συνθήκες, ωστόσο, αναμένεται να βελτιωθούν στο δεύτερο μισό του 2024 και μέχρι το 2025, υποστηριζόμενες από την αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια μειώνονται.

Στην Ελλάδα φαίνεται ότι υπάρχει μετά την πανδημία μια σημαντική ανάκαμψη στον τομέα του λιανεμπορίου, καθώς οι επενδυτές ζητούν καταστήματα πρώτης προβολής με αποτέλεσμα τα μισθώματα σε κεντρικούς δρόμους, όπως στη Βουκουρεστίου και στην Ερμού, να ξεπερνούν τα 280 ευρώ το τ.μ.

Στις ΗΠΑ, ωστόσο, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη επιβράδυνση στις νέες αγορές καταστημάτων. Οι λιανοπωλητές παραμένουν, επίσης, δραστήριοι σε όλη την Ασία-Ειρηνικό και επικεντρώνονται στις αγορές με την πιο ισχυρή ανάπτυξη, στοχεύοντας σε πόλεις-πύλες στην Ινδία, στις ακμαίες αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας και στην Ιαπωνία.

Βιομηχανικά Ακίνητα

Και οι τρεις παγκόσμιες περιοχές κατέγραψαν επιβράδυνση στα βασικά στοιχεία της βιομηχανίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, με την ανάκαμψη της ζήτησης να αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο μισό του έτους.

Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις επηρέασαν δραστηριότητα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA) και την Ασία-Ειρηνικό.

Η Ελλάδα, ωστόσο, διανύει μια ιδιαίτερα αισιόδοξη περίοδο στο τομέα των logistics, καθώς το επόμενα διάστημα θα ολοκληρωθεί ένα μπαράζ έργων, που θα την μετατρέψουν σε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό κόμβο.

To άρθρο Πώς κινείται το παγκόσμιο real estate – Ποια είναι η ελληνική πραγματικότητα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button