ΕνημέρωσηΟικονομία

ΟTE Estate: Στα 1,15 δισ. ευρώ οι επενδύσεις του

Θετική οικονομική χρονιά αποτέλεσε το 2023 για την ΟΤE Estate, τη θυγατρική του ΟΤΕ, που σημείωσε αύξηση σε έσοδα και όφελος από ενοικιάσεις ακινήτων σε τρίτους.

Συγκεκριμένα, η ΟΤE Estate, με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αποτίμησης 1,15 δισ. ευρώ, κατάφερε να αυξηθούν τα συνολικά έσοδα της εταιρείας κατά 5,8% το 2023 λόγω των αυξημένων εσόδων από εκμίσθωση ακινήτων και παροχή υπηρεσιών.

Η αναπροσαρμογή των μισθωμάτων και η περαιτέρω μίσθωση των ανακαινισμένων πτερύγων του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ αύξησαν τα έσοδα της εταιρείας από εκμίσθωση ακινήτων.

Παράλληλα, τα έσοδα από μισθώσεις ακινήτων σε τρίτους συμπεριλαμβάνουν 11 νέα μισθωτήρια συμβόλαια συνολικής επιφάνειας 14.700 τ.μ. και αυξήθηκαν κατά 18,2%, ενώ τα έσοδα από εκμίσθωση των ιδιόκτητων ακινήτων της εταιρείας στις 31.12.2023 ανήλθαν σε 57,5 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 7,7%. Επίσης, υπογράφηκαν 11 νέα μισθωτήρια με τρίτους συνολικής επιφάνειας 107.000 τ.μ.

Πριν την αναπροσαρμογή των ακινήτων στην εύλογη αξία, τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 40,8 εκατ. ευρώ το 2023 από 36,6 εκατ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11%.

Ωστόσο, η καθαρή μετά φόρων κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 88 εκατ. ευρώ το 2023 από 117 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 25%, εξαιτίας της μείωσης των εσόδων από πώληση ενέργειας, υποδραστηριότητα που πέρυσι είχε αποδώσει σημαντικά στην εταιρεία.

Το 2023 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για το πρόγραμμα ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤE, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πιστοποίησης κατά WELL και LEED. Πρόκειται για κτίριο συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ. το οποίο στεγάζει 4.200 εργαζόμενους. Η ανακαίνιση προβλέπεται να αποφέρει εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας άνω του 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας (3GWh) και νερού, καθώς και των εξόδων συντήρησης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακατασκευή του ιστορικού κτιρίου του ΟΤΕ στην οδό Πατησίων, καθώς ολοκληρώθηκε η στατική ενίσχυση. Μέσα στο 2024 εκτιμάται ότι θα έχουν τελειώσει οι μελέτες ανακατασκευής του. Μέρος του κτιρίου θα ανακατασκευαστεί για να στεγάσει το νέο μουσείο τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤE, επιφάνειας 5.000 τ.μ.

Οι εργασίες συντήρησης λοιπών ακινήτων κόστισαν 1,8 εκατ. ευρώ το 2023. Υπενθυμίζεται ότι ορισμένα από τα κτίρια που βρίσκονται σε διαδικασία ανακαίνισης είναι το κτίριο του ΟΤΕ στην Αγ. Παρασκευή, στη Δάφνη, στην Καρόλου Ντιλ στη Θεσσαλονίκη, το κτίριο 5 στις αποθήκες της Πάρνηθας, καθώς και το κτίριο της Cosmote eValue στον Κεραμεικό.

Συνεχίστηκαν επίσης οι μελέτες νομιμοποίησης/τακτοποίησης ακινήτων σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν ως προς τη νομιμότητά τους 3 ακίνητα, έγιναν μελέτες αποκατάστασης νομιμότητας για 36 ακίνητα, και λοιπές μελέτες και ενέργειες για 67 ακίνητα, ενώ εκδόθηκαν και 7 πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης.

Η εταιρεία προχώρησε στην πώληση οικοπέδου επιφάνειας 18.479 τ.μ. στην τιμή 400 χιλ. ευρώ από την οποία προέκυψε κέρδος 70 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας διατηρείται το επενδυτικό ακίνητο της Γερμανός στον Άγιο Στέφανο (κτίριο γραφείων που βρίσκεται στο 23ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας, συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ. με υπόγειους και βοηθητικούς χώρους 3.000 τ.μ. επί οικοπέδου έκτασης 30 στρεμμάτων).

To άρθρο ΟTE Estate: Στα 1,15 δισ. ευρώ οι επενδύσεις του δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button