ΕνημέρωσηΟικονομία

Πάουελ: Η Fed χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις για την πτώση του πληθωρισμού πριν μειώσει τα επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερα στοιχεία πριν μειώσει τα επιτόκια για να διασφαλίσει ότι οι πρόσφατες ασθενέστερες αναγνώσεις του πληθωρισμού δίνουν μια πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει στις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές, δήλωσε σήμερα (2.7.2024) ο πρόεδρος της τράπεζας, Ζερόμ Πάουελ.

Τα στοιχεία για τον Μάιο (2024) έδειξαν ότι το προτιμώμενο μέτρο της Fed για τον πληθωρισμό δεν αυξήθηκε καθόλου εκείνο το μήνα, ενώ ο 12μηνος ρυθμός αύξησης των τιμών έχει υποχωρήσει στο 2,6%, ακόμα πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, αλλά καθοδικός.

«Θέλουμε απλώς να καταλάβουμε ότι τα επίπεδα που βλέπουμε είναι μια πραγματική ανάγνωση για το τι πραγματικά συμβαίνει με τον υποκείμενο πληθωρισμό», δήλωσε ο Πάουελ σε συνέδριο νομισματικής πολιτικής στην Πορτογαλία υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Θέλουμε να είμαστε πιο σίγουροι και ειλικρινά επειδή η οικονομία των ΗΠΑ είναι ισχυρή…Έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε το χρόνο μας». 

Ωστόσο, ο Πάουελ αναγνώρισε ότι η κεντρική τράπεζα έχει εισέλθει σε μια ευαίσθητη φάση στις συζητήσεις πολιτικής της, όπου οι κίνδυνοι τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τους στόχους απασχόλησης της Fed «έχουν επιστρέψει πολύ πιο κοντά στην ισορροπία».

Ειδικότερα, ορισμένες μετρήσεις της αγοράς εργασίας που παρακολουθούνται στενά υποδηλώνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να πλησιάζει σε ένα σημείο όπου η περαιτέρω πρόοδος στον πληθωρισμό θα περιλαμβάνει το είδος των συμβιβασμών με την αυξανόμενη ανεργία που η Fed έχει αποφύγει μέχρι στιγμής.

«Δεν μπορείτε να το γνωρίζετε αυτό με ακρίβεια», είπε ο Πάουελ, «αλλά είναι κατανοητό ότι έχουμε αμφίπλευρους κινδύνους».

«Δεδομένης της δύναμης που βλέπουμε στην οικονομία, μπορούμε να προσεγγίσουμε προσεκτικά το ζήτημα», δήλωσε ο Πάουελ, σημειώνοντας επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θέλουν να διατηρήσουν την πολιτική πολύ σφιχτή για πολύ καιρό και να «χάσουν την επέκταση».

Χρονοδιάγραμμα μείωσης τιμών

Η Fed έχει διατηρήσει σταθερό το βασικό της επιτόκιο πολιτικής στο εύρος 5,25% – 5,5% από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά οι αξιωματούχοι συζητούν πότε θα χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική καθώς ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από αυτόν τον στόχο, σύμφωνα με τον προτιμώμενο δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών της Fed, και περιγράφηκε ως «αυξημένος» στη δήλωση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στις 12 Ιουνίου.

To άρθρο Πάουελ: Η Fed χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις για την πτώση του πληθωρισμού πριν μειώσει τα επιτόκια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button