ΕνημέρωσηΟικονομία

Παπαθανάσης: Έρχεται το νέο Επενδυτικό Ταμείο για την ενίσχυση της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Με γνώμονα την ενίσχυση της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), το οικονομικό επιτελείο συστήνει νέο Επενδυτικό Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (private equity fund), με την επωνυμία EOS II Fund, όπως υπογραμμίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Σύμφωνα με τον Νίκο Παπαθανάση, βασικός επενδυτής είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ΑΕ με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», μέσω του προγράμματος “Q-Equity” με σκοπό την στήριξη επενδυτικών και αναπτυξιακών προοπτικών των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συμμετέχουν, ακόμη, θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων, ελληνικές και ξένες τράπεζες.

Tο EOS II Fund απευθύνεται σε ελληνικές μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, με υψηλό αναπτυξιακό δυναμικό, ετήσιο κύκλο εργασιών έως 100 εκατομμύρια ευρώ, και προσωπικό έως 500 εργαζόμενους. Αναμένεται δε, ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την επιχειρηματικότητα σε στρατηγικής σημασίας και σε εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Τα αρχικά επενδυτικά κεφάλαια του EOS II Fund ανέρχονται σε 219 εκατ. ευρώ (first closing) και προβλέπεται να φτάσουν τα 250 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο θα αξιοποιήσει την επιτυχία του EOS I Fund, οι επενδύσεις του οποίου, από το 2018 έως και σήμερα, δημιούργησαν περίπου 1.500 νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Παπαθανάσης, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την ίδρυση του EOS II Fund, του μεγαλύτερου growth fund του χαρτοφυλακίου της ΕΑΤΕ, που συστήνεται μέσω του προγράμματος “Q-Equity” της πλατφόρμας ιδίων κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Η ενέργεια αυτή, σε συνέχεια των δράσεων της ΕΑΤΕ για την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με κεφαλαία συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ, δημιουργεί εχέγγυα για περισσότερες επιτυχημένες επενδύσεις προς όφελος κυρίως των ελληνικών ΜμΕ, σε στρατηγικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Χάρης Λαμπρόπουλος, και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΑΤΕ, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, σε δήλωσή τους υπογράμμισαν: «Η ΕΑΤΕ, αποτελεί την Πλατφόρμα Ιδίων Κεφαλαίων του ΤΑΑ – Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης για το EOS II Fund -με πόρους του ΤΑΑ μέσω του προγράμματος “Q-Equity”- μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς πρόκειται για το 27ο και μεγαλύτερο fund του χαρτοφυλακίου μας. Η εγχώρια αγορά των επιχειρηματικών κεφαλαίων δεν μεγαλώνει απλά σε μεγέθη, αλλά βελτιώνει διαρκώς και τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, αφού πλέον παρατάσσει τις δυνάμεις της με τέτοιον τρόπο, ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα των αναγκών του οικοσυστήματος. Καθώς πλέον η Πατρίδα μας διαθέτει συγχρόνως τις κατάλληλες ευκαιρίες αλλά και το επιχειρηματικό ταλέντο, από την πλευρά μας φροντίζουμε να στηρίζουμε την Εθνική προσπάθεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να βάζουμε το ελληνικό οικοσύστημα στο «ραντάρ» του επενδυτικού ενδιαφέροντος».

To άρθρο Παπαθανάσης: Έρχεται το νέο Επενδυτικό Ταμείο για την ενίσχυση της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button