Διεθνή επικαιρότητα

Το αίνιγμα των γιγάντιων «αραχνών» στην επιφάνεια του Άρη

Αλλά δεν είναι τα αραχνοειδή που οι περισσότεροι φοβούνται στη Γη. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης γεωλογικής διαδικασίας που προκαλεί την εξάχνωση του διοξειδίου του άνθρακα, φέρνοντας στην επιφάνεια πιο σκουρόχρωμο υλικό, κατά τη διάρκεια της άνοιξης στον Κόκκινο Πλανήτη.

Και είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αράχνες που έχουμε συνηθίσει, με διάμετρο που φτάνει το ένα χιλιόμετρο.

To διοξείδιο του άνθρακα που εξαχνώνεται σχηματίζει ψηλούς θερμοπίδακες, διασκορπίζοντας το πιο σκουρόχρωμο αρειανό έδαφος σε σχέδια που μοιάζουν με αράχνες

ESA

Όπως αναφέρει το Futurism.com, το διοξείδιο του άνθρακα σχηματίζει ψηλούς θερμοπίδακες, διασκορπίζοντας το αρειανό έδαφος σε σχέδια σε σχήμα αράχνης – τα οποία φαίνονται εντυπωσιακά όταν τα παρατηρεί κανείς από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, σε τροχιά.

Στην «Πόλη των Ίνκας»

Πολλά από αυτά τα σημεία έχουν βρεθεί σε ένα αρειανό τοπίο που ονομάζεται «Πόλη των Ινκας», χάρη στις γεωμετρικές κορυφογραμμές του που φέρνουν στο μυαλό τα ερείπια των Ίνκας.

Η προέλευση της «Πόλης των Ίνκας» παραμένει ένα μικρό μυστήριο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορεί να σχηματίστηκε με την πάροδο του χρόνου, με αμμόλοφους που μετατράπηκαν σε πέτρα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Άλλες θεωρίες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για διαρροή μάγματος μέσα από βράχους.

Οι «αράχνες» που προκαλούνται από το αναδυόμενο διοξείδιο του άνθρακα μπορούν να εντοπιστούν σε αυτή την περιοχή περίπου την εποχή που ο αρειανός χειμώνας υποχωρεί και η θερμοκρασία αυξάνεται.

spiders3.jpg

Η «Πόλη των Ίνκας» στον Άρη, όπως την κατέγραψε το Mars Express. Με κύκλο σημειώνονται τα σημεία όπου παρατηρούνται «αράχνες»

ESA

Η θεωρία αυτή, η οποία χρονολογείται ήδη από το 2003, αναπαράχθηκε για πρώτη φορά στο εργαστήριο σε μια μελέτη του 2021, με τους επιστήμονες να αναδημιουργούν με επιτυχία μια αναβαθμισμένη εκδοχή των αρειανών αραχνών χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι ξηρού πάγου και ένα μηχάνημα που μπορεί να προσομοιώσει την ατμόσφαιρα του Άρη.

«Τα πειράματα δείχνουν άμεσα ότι τα μοτίβα αράχνης που παρατηρούμε στον Άρη μπορούν να σκαλιστούν με την άμεση μετατροπή του ξηρού πάγου από στερεό σε αέριο», είχε εξηγήσει τότε η πλανητική επιστήμονας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Lauren McKeown.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button