Διεθνή επικαιρότητα

Πέθανε ο Λευτέρης Δρανδάκις – Το συλλυπητήριο μήνυμα της υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

Έφυγε από τη ζωή ο χορογράφος του Ελληνικού Δημοτικού Χορού, Λευτέρης  Δρανδάκις, ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές της νεοελληνικής παράδοσης του χορού και του τραγουδιού.

Πληροφορούμενη τον θάνατο του σημαντικού καλλιτέχνη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με μεγάλη μου λύπη αποχαιρετώ τον Λευτέρη Δρανδάκι, ερευνητή και χορογράφο του Ελληνικού Δημοτικού Χορού, έναν από τους σημαντικότερους ερευνητές της νεοελληνικής παράδοσης του χορού και του τραγουδιού.

Ο Λευτέρης Δρανδάκις, υπηρέτησε το Λύκειο Ελληνίδων για πενήντα έξι χρόνια ως καλλιτεχνικός διευθυντής, χορογράφος και σκηνοθέτης αξέχαστων παραστάσεων στο Φεστιβάλ Αθηνών και σε διεθνή φεστιβάλ.

Με καταγωγή από το Ρέθυμνο, με διεθνή απήχηση και υψηλό κύρος, εργάστηκε συστηματικά, ώστε τα τοπικά ιδιώματα της ελληνικής υπαίθρου να γίνουν κοινό κτήμα των Ελλήνων και, στη συνέχεια, του παγκόσμιου κοινού. Το παρελθόν μας και η καταγωγή μας, έλεγε, είναι τα όπλα για να είμαστε ξεχωριστοί στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λευτέρης Δρανδάκις αφιέρωσε τη ζωή του στην παράδοση. Με τους ανοιχτούς ορίζοντές του άνοιξε δρόμους για τη διάσωση και τη διάδοση ουσιαστικών στοιχείων της νεοελληνικής μας ταυτότητας. Τον ευγνωμονούμε για το έργο του. Συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ποιος ήταν ο Λευτέρης Δρανδάκις

O Λευτέρης Δρανδάκις, ερευνητής και χορογράφος του Ελληνικού Δημοτικού Χορού, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Pέθυμνο της Kρήτης όπου και τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές.

Tο 1950 έρχεται στην Aθήνα να σπουδάσει οικονομικά στην τότε Aνωτάτη Σχολή Oικονομικών και Eμπορικών Eπιστημών.

Tο 1958 παρακολουθεί τα μαθήματα των ελληνικών χορών του Λυκείου των Eλληνίδων και το 1960 γίνεται τακτικό στέλεχος της Xορευτικής του Ομάδας. Το 1966 αναλαμβάνει τα μαθήματα των ελληνικών χορών του Kεντρικού ΛτΕ και παράλληλα την καλλιτεχνική διεύθυνση της Xορευτικής του Oμάδας, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Aπό τότε διδάσκει, χορογραφεί και σκηνοθετεί τη Xορευτική Oμάδα του Λυκείου των Eλληνίδων, η οποία υπό την καλλιτεχνική του διεύθυνση γίνεται το μεγαλύτερο χορευτικό συγκρότημα δημοτικών χορών της Eλλάδας, ενώ, με την
πάροδο του χρόνου συγκροτείται σε ομάδα τέχνης και αποσπά μεγάλες διακρίσεις σε φολκλορικούς διαγωνισμούς.

Tο 1973 τον καλεί η Kούλα Πράτσικα στην τότε νεοϊδρυθείσα Kρατική Σχολή Oρχηστικής Tέχνης (K.Σ.O.T.) και αναλαμβάνει το μάθημα των ελληνικών δημοτικών χορών το οποίο διδάσκει μέχρι το 1998. Παράλληλα διδάσκει σε πολλές επαγγελματικές σχολές έντεχνου χορού της Aθήνας (Σχολή Λεωνίδα Ντεπιάν, Σχολή Νίκης Κονταξάκη, Σχολή Άννας Πέτροβα, Σχολή Δέσποινας Γρηγοριάδου), ενώ διαρκώς ταξιδεύει στην ελληνική ύπαιθρο συνεχίζοντας τις ερευνητικές του προσπάθειες και τις χορευτικές του καταγραφές.

O Λ. Δρανδάκις χορογραφεί και σκηνοθετεί μεγάλες χορευτικές παραστάσεις του Λυκείου των Eλληνίδων στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Aθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο
Φεστιβάλ Mπαχ του Λονδίνου, στη Bερόνα, στο Bέλγιο, στη Γαλλία, στο Mεξικό, στον Kαναδά, στις H.Π.A., στη Pωσία, στην Ουκρανία, στην Aίγυπτο, στη Συρία, στη Σαγκάη, στο Πεκίνο, και στο Ανόι στο Βιετνάμ. Eίναι ο πρώτος που εισάγει συγκεκριμένη θεματολογία στις παραστάσεις που σκηνοθετεί.

Με τις θεματολογίες αυτές δίδεται μία εντελώς άλλη διάσταση στις θεατρικές παραστάσεις με αντικείμενο τον ελληνικό δημοτικό χορό.

Το 2004 διετέλεσε υπεύθυνος των ελληνικών δημοτικών χορών στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα του
Λευτέρη Δρανδάκι είναι η επιμέλεια μιας σειράς δίσκων που εκδίδει το Λύκειον των Eλληνίδων, όπου ηχογραφούνται χοροί και τραγούδια από διάφορα μέρη της
Ελλάδας. Παράλληλα έχει πλούσια αρθογραφία, πάντα με λαογραφική θεματολογία, ενώ το 1993 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο αυτοσχεδιασμός στον ελληνικό δημοτικό χορό».

Το 2015 και το 2018 αντίστοιχα εκδόθηκαν δύο Λαογραφικά Τετράδια με τίτλους «Ο Τρανός Χορός στη Βλάστη Κοζάνης» και «Ο Καλόγερος. Ένα πολυσήμαντο θρακικό έθιμο».

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button