Ομορφιά

Ποιός είναι ο λόγος που δυσκολευόμαστε να δεχτούμε κομπλιμέντα;

Πόσες φορές σου έχουν κάνει ένα κομπλιμέντο για την εξωτερική σου εμφάνιση ή για τον χαρακτήρα σου και ένιωσες πως ήθελες να κρυφτείς;  Ή μήπως αισθάνθηκες άβολα, θέλοντας να σπάσεις την εικόνα που οι άλλοι έχουν για σένα;

Είναι παράλογο να σε επαινούν και εσύ αντί να νιώσεις υπερηφάνεια για τον εαυτό σου, να προτιμήσεις να δείξεις ταπεινός, μην μπορώντας να δεχθείς τα θετικά σχόλια. Ωστόσο, είναι κάτι που πρέπει να αλλάξεις από σήμερα κιόλας καθώς όπως αναφέρουν οι ειδικοί ψυχολόγοι John Gottman και Julie Gottman που έχουν συνυπογράψει το βιβλίο “The Love Prescription”, το δούναι και λαβείν των κομπλιμέντων είναι απαραίτητο σε κάθε υγιή σχέση στη ζωή σου.

Τι πιστεύει η επιστήμη;

Μία μελέτη από το 2017 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το γεγονός ότι δυσκολευόμαστε να δεχθούμε ένα κομπλιμέντο οφείλεται στη χαμηλή αυτοπεποίθηση που έχουμε. Από την άλλη, σύμφωνα με μία παλαιότερη έρευνα είχε προκύψει πως η αντιμετώπιση με τον γνωστό cringe μορφασμό είναι ένας μηχανισμός άμυνας. Στην ουσία είναι σαν να μην θέλουμε να απογοητεύσουμε τον άνθρωπο που μας κάνει το κομπλιμέντο, μειώνοντας την αξία των κατορθωμάτων μας. Όμως οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι, αναφέροντας πως όλοι χρειαζόμαστε το κομπλιμέντο στη ζωή μας, ανεξάρτητα από τα επίπεδα αυτοπεποίθησης. Ξέγραψε από το μυαλό σου ότι το να δεχθείς το κομπλιμέντο ή το να το έχεις ανάγκη είναι για την επιφανειακή επιβεβαίωση του εγωισμού σου. Είναι προϋπόθεση για να υπάρχουν υγιείς σχέσεις στη ζωή σου.

Τα κομπλιμέντα στη σχέση

Δεν χρειάζεται να σκεφτείς κάτι περίπλοκο, πες απλά αυτό που νιώθεις, κάνοντας ένα κομπλιμέντο στο άλλο σου μισό, ενθαρρύνοντας επίσης την ίδια συμπεριφορά προς εσένα. Όπως αναφέρει ο ψυχολόγος John Gottman, “όταν κάνεις ένα κομπλιμέντο στον σύντροφό σου, χτίζεις μια κουλτούρα εκτίμησης στη σχέση που είναι ένα μαξιλάρι για να αντιμετωπίζεις το καθημερινό στρες του κόσμου”. Απλά πες: μου αρέσει αυτή η μπλούζα που φοράς, σου πάει πολύ ή πόσο έξυπνος είσαι. Θα δεις αμέσως πως η διάθεση θα βελτιωθεί, όπως και η σχέση σας. Θυμήσου πως είναι σημαντικό να παρατηρείς τα πράγματα που σε ενοχλούν και να τα επικοινωνείς στο άλλο σου μισό, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να εκφράζεις με όμορφο τρόπο όλα τα πράγματα που ο/η σύντροφός σου κάνει καλά.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που κάποιος προσπαθήσει να σου κάνει ένα κομπλιμέντο, δοκίμασε να μην νιώσεις άσχημα και πείσε τον εαυτό σου πως πράγματι ισχύει. Χάρισε κομπλιμέντα στους άλλους, ωστόσο μάθε να κρατάς και να δέχεσαι ευχάριστα, εκείνα των οποίων είσαι ο παραλήπτης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button