Ομορφιά

Πώς αντιδρά ο οργανισμός μας στις υψηλές θερμοκρασίες

Ο καύσωνας αναμένεται να μας ταλαιπωρήσει τις επόμενες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της αυξανόμενης υγρασίας. Τα κύματα καύσωνα δεν είναι πρωτοφανή, αλλά πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας αλλά αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε.

Πώς αντιδρά το σώμα μας στα κύματα καύσωνα

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε συχνά προβλήματα με τις κύριες επιπλοκές και τις υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος λόγω υπερθερμίας, κόπωσης και σπανιότερα υπερθερμίας (θερμικό σοκ). Πολυοργανική επίσης υπάρχει αύξηση της συχνότητας εμφάνισης οξέων καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά τη διάρκεια του καύσωνα, η οποία φαίνεται να συσχετίζεται με την παρατηρούμενη αύξηση της συγκέντρωσης σωματιδίων, SO2 και όζοντος στην ατμόσφαιρα, η οποία προάγει τη φλεγμονώδη διαδικασία.

Ο καύσωνας του 1987 στην Αθήνα συνδέθηκε με 2000 επιπλέον θανάτους, ή αύξηση 97% στην ημερήσια θνησιμότητα. Το σύνδρομο υπερθερμίας μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος (>32°C) (>60%) με υψηλή σχετική υγρασία, κυρίως σε ηλικιωμένους, αλκοολικούς ή ψυχοπαθείς, άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωσικά, διουρητικά, αντιχολινεργικά ή ζουν σε ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους χωρίς κλιματισμό.

Αυτά τα σύνδρομα είναι πιο συνηθισμένα να εμφανίζονται στις πρώτες ημέρες ενός καύσωνα, όταν το σώμα δεν έχει ακόμη εγκλιματιστεί. Ο εγκλιματισμός διαρκεί 714 ημέρες. Όταν εγκλιματιστεί, ένα άτομο ιδρώνει σε χαμηλότερη βασική θερμοκρασία, επειδή ο ιδρώτας μειώνεται. Ο ιδρώτας είναι ο πιο αποτελεσματικός φυσικός μηχανισμός κατά της θερμοπληξίας, με μικρή ή καθόλου αλλαγή στη βασική θερμοκρασία του σώματος. Ένα άτομο μπορεί να αντέξει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, όσο παραμένει ο ιδρώτας και αντικαθιστά το χαμένο νάτριο και νερό.

  • Έτσι ο οργανισμός σε κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος ενεργοποιεί διάφορους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να εμποδίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του και να αποβάλει την περίσσεια θερμότητας.
  • Μία βασική αντίδραση είναι η αγγειοδιαστολή, ώστε τα αγγεία που βρίσκονται κοντά στο δέρμα να αποβάλουν θερμότητα προς το περιβάλλον.
  • Αντισταθμιστικά, η καρδιά αυξάνει τη συχνότητά της, ώστε να διατηρήσει σταθερή την παροχή αίματος στα όργανα (ταχυκαρδία).
  • Ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες και η θερμότητα αποβάλλεται με εξάτμιση.
  • Αυξάνεται η συχνότητα και το βάθος της αναπνοής για την αποβολή του θερμού αέρα.

Η υπερβολική θερμότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που κυμαίνονται από αδυναμία, κόπωση και κράμπες έως απειλητική για τη ζωή θερμοπληξία. Οι καρδιακοί ασθενείς (ειδικά οι ηλικιωμένοι) ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Όσον αφορά τη διατροφή, είναι απαραίτητο να αλλάξετε τη διατροφή το καλοκαίρι, ώστε να μην τεντώσετε το σώμα. Πρέπει να τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά και σαλάτες, να πίνετε πολύ χυμό και νερό.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button