ΕνημέρωσηΟικονομία

SOS από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ηλεκτρικών συσκευών – Καθυστερούν οι εκταμιεύσεις της δράσης «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν 552 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον κλάδο εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, με επιστολή τους προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας την επίσπευση εκταμίευσης των χρημάτων που τους οφείλονται από την συμμετοχή τους στην δράση «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Όπως σημειώνεται στην σχετική επιστολή τα χρήματα αυτά αναφέρονται στην δράση «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», που ολοκληρώθηκε στις αρχές του Οκτωβρίου του 2023, και συγκεκριμένα στην εκταμίευση, εξόφληση των Vouchers που ενεργοποιήθηκαν από τον Απρίλιο του 2023 έως και το τέλος της δράσης.

Η τελευταία εκταμίευση χρημάτων έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου και αφορούσε την περίοδο προ του Απριλίου του 2023. Στην επιστολή γίνεται σαφής αναφορά στα προβλήματα που δημιουργεί η καθυστέρηση αυτή, δεδομένου ότι οι προμηθευτές, από τους οποίες πήραν τα προϊόντα και τα μεταπούλησαν στους καταναλωτές, δεν τους έχουν δώσει τόσο μεγάλη πίστωση και κατά συνέπεια, οι εν λόγω επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι συνεπείς απέναντί τους, αλλά και παράλληλα να ικανοποιήσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους (λειτουργικά έξοδα, μισθοί, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.).

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια, όπως αναφέρεται στην επιστολή, και από αυτά το κέρδος, λόγω οξυμένου ανταγωνισμού δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Στην κραυγή αγωνίας των εν λόγω επιχειρήσεων, αναφέρεται ότι προκειμένου να μην φανούν ασυνεπείς σε προμηθευτές, δημόσιο και εργαζομένους, θα πρέπει να προσφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό, κάτι που με τα επιτόκια που υπάρχουν, καθιστά το εγχείρημα αυτό εκτός από τολμηρό εξαιρετικά επιζήμιο για την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Στο σύνολο της δράσης οι επιχειρήσεις που υπογράφουν την επιστολή (300 από την Euronics, 77 από την Electronet, 72 από την Welcome Stores, 62 από την Best Electric και 41 από την Expert), αντιπροσωπεύουν το 40%, ενώ το υπόλοιπο προφανώς ανήκει στις δύο μεγάλες αλυσίδες αλλά και σε μεμονωμένους επιχειρηματίες.

Το ίδιο πρόβλημα, αλλά όχι τόσο οξύ αντιμετωπίζουν όπως είναι φυσικό Κωτσόβολος και Public, αλλά ωστόσο λόγω μεγέθους, ρευστότητας και κεφαλαιακής βάσης, το αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ευκολία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι προ 15 ημερών περίπου το θέμα είχε φέρει στην Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργός Ενέργειας, ο βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου της Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας, αναφέροντας μεταξύ των άλλων ότι «το ζητούμενο, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον εμπορικό κόσμο είναι η ταχεία εκταμίευση των χρημάτων για το πρόγραμμα προκειμένου να αποπληρωθούν έμποροι και προμηθευτές». 

To άρθρο SOS από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ηλεκτρικών συσκευών – Καθυστερούν οι εκταμιεύσεις της δράσης «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button