ΕνημέρωσηΠολιτική

Στο «παρα πέντε» της λήξης της θητείας του το Ευρωκοινοβούλιο «θυμήθηκε» να πατάξει τη διαφθορά

Ανταποκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Λίγους μήνες προτού λήξει η θητεία της παρούσας Ευρωβουλής και ενώ το 70% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη, οι ευρωβουλευτές «θυμήθηκαν» να πιέσουν για αυστηρότερα μέτρα και κυρώσεις κατά της διαφθοράς σε ολόκληρη την ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών ενέκρινε το σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής, για αυστηρότερους κανόνες κατά των διεφθαρμένων υπευθύνων λήψης αποφάσεων, σε όλα τα επίπεδα στην ΕΕ.

Η έκθεση, που εγκρίθηκε με 63 ψήφους υπέρ, δύο κατά και δύο αποχές, βασίζεται στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια οδηγία κατά της διαφθοράς, που θα ενισχύσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Ένα ευρύτερο πεδίο εφαρμογής και μια αυστηρότερη προσέγγιση

Οι ευρωβουλευτές θέλουν οι κορυφαίοι φορείς λήψης αποφάσεων της ΕΕ, δηλαδή οι ευρωβουλευτές, οι Επίτροποι και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να προστεθούν στην κατηγορία των «υψηλού επιπέδου αξιωματούχων» και να υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιλαμβάνονταν επίσης διατάξεις για στρατιωτικούς αξιωματούχους, ανώτερα στελέχη κρατικών εταιρειών και διευθυντικά στελέχη πολιτικών κομμάτων, που εκπροσωπούνται σε κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές έκαναν επίσης τις προτεινόμενες κυρώσεις αυστηρότερες, ιδίως σε σχέση με την ικανότητα του παραβάτη να κατέχει δημόσια αξιώματα και τους αποκλεισμούς από την πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδότηση.

Περιλάμβαναν μέτρα κατά της διαφθοράς για την αντιμετώπιση συγκρούσεων συμφερόντων (π.χ. ad-hoc αποκάλυψη νέων συγκρούσεων, κυρώσεις για μη αναφορά σημαντικών περιουσιακών στοιχείων), άσκηση πίεσης (όπως ελάχιστες απαιτήσεις για αποκάλυψη πληροφοριών και υποχρεωτική εγγραφή εκπροσώπων συμφερόντων), περιστρεφόμενες πόρτες (ρύθμιση και τον περιορισμό της μεταγενέστερης απασχόλησης για δημόσιους λειτουργούς) και την ποινικοποίηση αδικημάτων όπως η απόκρυψη, η ανάρμοστη συμπεριφορά σε δημόσια αξιώματα και η παράνομη πολιτική χρηματοδότηση.

Προστίθενται ειδικές διατάξεις για τις δημόσιες συμβάσεις και για την πολιτική χρηματοδότηση, ώστε να καταστεί δυνατός ο δημόσιος έλεγχος, μέσω της καλύτερης πρόσβασης στις πληροφορίες.

Ενίσχυση ανεξάρτητων φορέων και αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων

Οι ευρωβουλευτές απαιτούν επίσης από την Επιτροπή να καθορίσει τον ρόλο του συντονιστή της ΕΕ, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και να συντάξει ετήσια έκθεση της ΕΕ, για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Η εισηγήτρια Ramona Strugariu ευρωβουλευτής της Ρουμανιας, από την Ομάδα Renew σχολίασε: «Η διαφθορά είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τις κοινότητές μας, για τα εθνικά μας όργανα και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαβρώνει τη δημοκρατία, υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς και στερεί από τους πολίτες μας τις ευκαιρίες και τις υπηρεσίες που τους αξίζουν. Θέλουμε μια Ευρώπη χωρίς διαφθορά που να αντιμετωπίζει το φαινόμενο σε όλα τα επίπεδα. Τέλος, θα έχουμε εναρμονισμένους κανόνες που θα μας επιτρέψουν να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τη διαφθορά».

Η διαπραγματευτική εντολή πρόκειται να εγκριθεί στην ολομέλεια στις 26 – 29 Φεβρουαρίου, μετά την οποία το Κοινοβούλιο θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη, για την τελική μορφή της νομοθεσίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button