ΕνημέρωσηΟικονομία

Στουρνάρας: «Θεωρούμε τώρα τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 ως το πιο πιθανό σενάριο»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει πιθανότατα το κόστος δανεισμού (σ.σ. επιτόκια) τρεις φορές φέτος αντί για τέσσερις, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εξέτασε τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και «θεωρούμε τώρα τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 ως το πιο πιθανό σενάριο», δήλωσε ο Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Liberal.gr, βασικά σημεία της οποία αναμεταδίδει το Bloomberg.

Οι αριθμοί για τον πληθωρισμό συνάδουν με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ, αλλά τα στοιχεία για την παραγωγή του πρώτου τριμήνου αποτέλεσαν θετική έκπληξη, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας.

«Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, τότε η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι πιθανό να είναι οριακά υψηλότερη από την πρόβλεψή μας του Μαρτίου, χωρίς όμως να τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος του 2% στα μέσα του 2025», δήλωσε ο Στουρνάρας.

Τα στοιχεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αποκάλυψαν ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού της ευρωζώνης σταμάτησε στο 2,4% τον Απρίλιο, ακόμη και καθώς τα κέρδη στις τιμές των υπηρεσιών υποχώρησαν. Την ίδια στιγμή, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου αυξήθηκε κατά 0,3% – η ισχυρότερη αύξηση των τελευταίων 1,5 ετών.

Η ΕΚΤ φαίνεται έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση των φορέων χάραξης πολιτικής στις αρχές Ιουνίου, αλλά παραμένει ασαφές ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους. Ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που είναι ήπια πιέζουν για back-to-back βήματα, ενώ οι αξιωματούχοι που είναι «γερακίσιοι» είναι πιο επιφυλακτικοί.

Ο κ. Στουρνάρας ανησυχεί κυρίως για τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο και τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ.
Εάν διαταραχθεί η βιωσιμότητα του χρέους των ΗΠΑ, «τότε θα δούμε προβλήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε όλο τον πλανήτη», δήλωσε ο Στουρνάρας.

To άρθρο Στουρνάρας: «Θεωρούμε τώρα τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 ως το πιο πιθανό σενάριο» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button