Διεθνή επικαιρότητα

Συνελήφθη «Ιταλός» στα Πατήσια που διατηρούσε παράνομο εργαστήριο

Από ιδιοκτήτης καφενείου στο κέντρο της Αθήνας, μετατράπηκε σε έναν από τους πλέον ειδικούς στα πλαστά έγγραφα για τη γειτονική Ιταλία. Ο 53χρονος «Ιταλός» είχε στήσει το δικό του παράνομο εργαστήριο στα Πατήσια, σε ένα διαμέρισμα όπου έμενε μαζί με την οικογένειά του.

Αυτό που δεν γνώριζε είναι ότι σχεδόν καθημερινά, εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, τις κινήσεις του παρακολουθούσαν αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Τον έβλεπαν να βγαίνει από το σπίτι του και να κάνει δύο και τρία ραντεβού την ημέρα, στη διάρκεια των οποίων έδινε σε έναν λευκό φάκελο το παράνομο εμπόρευμα που είχε φτιάξει ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα έπαιρνε περίπου 600 ευρώ το καθένα, ενώ η δράση του ξεκινά τουλάχιστον από το 2020. Γι’ αυτόν τον λόγο, στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, καθώς τα κέρδη του ξεπερνούν τις 120.000 ευρώ. Από την έρευνα των Αρχών προέκυψε ότι ο 53χρονος, με καταγωγή από τη Συρία, έκανε συναντήσεις μόνο με διακινητές και όχι με παράνομους μετανάστες.

Όσον αφορά στην ποιότητα των εγγράφων, έμπειρα μάτια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών έλεγαν ότι «θα περνούσαν από τον έλεγχο των διαβατηρίων. Για να το αντιληφθεί κάποιος ότι ήταν πλαστά θα έπρεπε να το έψαχνε ακόμα περισσότερο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο παράνομο εργαστήριο και στο σπίτι του 53χρονου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

  • -290- δελτία ταυτότητας, εκ των οποίων τα -286- Ιταλικών Αρχών
  • πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων (ηλεκτρονικός υπολογιστής, -2- πλαστικοποιητές, -2- εκτυπωτές, μεταλλική μήτρα με ανάγλυφο εντύπωμα Ιταλικών Αρχών και πλήθος γραφικής ύλης),
  • άδεια ικανότητας οδήγησης Ιταλικών Αρχών,
  • -2- δελτία αιτούντος πολιτικού ασύλου Ελληνικών Αρχών και
  • -2- κινητά τηλέφωνα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και της Επιχειρησιακής Δράσης EAST MED 2.2 του κύκλου πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ηγείται η χώρα μας.

Κατά την ημέρα δράσης (Action Day), η Διεύθυνση Αλλοδαπών ενισχύθηκε και με ειδικό εμπειρογνώμονα της EUROPOL προκειμένου να συνδράμει στην ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των πληροφορικών στοιχείων με τη χρήση της κινητής μονάδας ανάλυσης δεδομένων της EUROPOL (MOBILE OFFICE).

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και σήμερα παραπέμφθηκε στον ανακριτή για να απολογηθεί.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button