ΕνημέρωσηΠολιτική

Συστάσεις Κομισιόν για πλήρη αποζημίωση των εμβολίων για HPV και ηπατίτιδα Β

Στις συστάσεις της Κομισιόν προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποζημιώνουν πλήρως ή να διαθέτουν δωρεάν τα εμβόλια για τον ιό HPV και την ηπατίτιδα Β, αναφέρθηκε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας σε περιορισμένο αριθμό μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου).

Παράλληλα, όπως ανέφερε καλούνται οι χώρες να δημιουργήσουν μητρώα παρακολούθησης του εμβολιασμού. Η Επίτροπος σημείωσε ότι στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών που βρίσκονται στην κατηγορία εμβολιασμού καθώς και σημαντικός αριθμός αγοριών τονίζοντας ότι τα νούμερα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι αρκετά ανησυχητικά, αφού καταγράφονται πάνω από 28.000 νέα κρούσματα κάθε χρόνο στην ΕΕ και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και περισσότερες από 13.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από αυτήν την ασθένεια κάθε χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι σημαντικό να κάνουμε αυτήν την κάλυψη για τον εμβολιασμό. Δεν κάνουμε απλώς μια σύσταση. Μπορούμε να υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη για την επίτευξη αυτού του στόχου, του 90% του εμβολιασμού των κοριτσιών έως το 2030 και της αύξησης του εμβολιασμού των αγοριών» δήλωσε η κ. Κυριακίδου.

Όσον αφορά την ηπατίτιδα Β δήλωσε ότι εγκαινιάζεται πρόγραμμα για τον εμβολιασμό κατά νόσου. Όπως σημείωσε «το 2021, αναφέρθηκαν 16.000 νέες λοιμώξεις από την ηπατίτιδα Β. Το 40% αυτών γίνονται χρόνιες. Αυτές είναι που προκαλούν ηπατική νόσο και καρκίνο του ήπατος. Έτσι έχουμε περίπου 3,6 με 3,7 εκατομμύρια Ευρωπαίους που ζουν με λοιμώξεις από ηπατίτιδα».

Αναφερόμενη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε ότι το φετινός μήνυμα είναι η ισότητα και ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας πρέπει να είναι μια Υγειονομική Ένωση Ισότητας, στην πρόσβαση σε υπηρεσίες, στη φροντίδα του καρκίνου, σε ό,τι κάνουμε. Η ισότητα είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button