Διεθνή επικαιρότητα

Tεχνητή νοημοσύνη: Πλατφόρμα θα προβλέπει την απόκριση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στις θεραπείες

Yπάρχουν σήμερα στη χώρα μας αλγόριθμοι και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την αξιολόγηση μιας μαστογραφίας σε ειδικά κέντρα, ή για την αναγνώριση προκαρκινικών βλαβών σε αξονικές τομογραφίες θώρακος.  Αλλά πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, οι αλγόριθμοι αυτοί μπορούν να μας βοηθήσουν να αναλύσουμε τη μοριακή ταυτότητα ενός όγκου πολύ καλύτερα και να μας προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες να ανακαλύψουμε καινούργια φάρμακα, ή ακόμα και να μπορέσουμε να προβλέψουμε την ανταπόκριση των ασθενών σε ογκολογικές θεραπείες.

Οι επισημάνσεις ανήκουν στην παθολόγο-ογκολόγο, διευθύντρια της Δ’ Ογκολογικής Κλινικής και του Πρότυπου Κέντρου Κλινικών Μελετών του Metropolitan Hospital, Ελένη Λινάρδου, η οποία μίλησε στο Πρακτορείο FM και στην Τάνια Μαντουβάλου με αφορμή διημερίδα με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ογκολογία- Εφαρμογές και Προκλήσεις», που πραγματοποιήθηκε 20-21 Ιουνίου στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών. Η διημερίδα συν-διοργανώθηκε από το Metropolitan Hospital και το Εθνικό Κέντρο Νεοπλασιών της Ιταλίας και έγινε υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Καρκίνου Πνεύμονα, της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), και άλλων φορέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιλοτικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο πνεύμονα σε Σωτηρία και Metropolitan

Η πρόεδρος της διημερίδας αναφερόμενη στη συνεισφορά της τεχνητής νοημοσύνης στην πρόληψη, ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικά πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο πνεύμονα στο Σωτηρία και στο νοσοκομείο Metropolitan, το οποίο στην ουσία εφαρμόζει ειδικούς αλγορίθμους στις αξονικές τομογραφίες θώρακος που γίνονται με χαμηλή ακτινοβολία.

«Εκπροσωπούμε τη χώρα μας συμμετέχοντας μαζί με 15 άλλα εξειδικευμένα κέντρα από όλο τον κόσμο σε ένα διεθνές συνεργατικό πρόγραμμα, πλήρως χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των προγραμμάτων HORIZON2020. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορεί να προβλέψει την καλύτερη δυνατή θεραπεία και ανταπόκριση για ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα, διευκολύνοντας την ευρύτερη εφαρμογή της λεγόμενης ιατρικής ακριβείας. Η προβλεπτική αυτή πλατφόρμα (www.i3lung.eu) θα λειτουργεί σαν ένα εργαλείο ταχύτατης και ακριβούς αξιολόγησης πολλαπλών δεδομένων ταυτόχρονα (κλινικών, επιδημιολογικών, μοριακών, απεικονιστικών, κλπ) και θα υποστηρίζει τις αποφάσεις του κλινικού ογκολόγου σε πραγματικό χρόνο, ενσωματώνοντας έτσι προηγμένες τεχνολογίες στην καθημερινότητά μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανακαλύπτοντας καινούργια φάρμακα από μία βιοψία

Όσον αφορά το θέμα των φαρμακευτικών θεραπειών, η κυρία Λινάρδου αναφέρει ότι ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη διημερίδα και εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχει η δυνατότητα με ειδικούς αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης οι γιατροί να ανακαλύψουν καινούργιους θεραπευτικούς στόχους αναλύοντας απλά ένα πλακάκι από μία βιοψία. «Με τον τρόπο αυτό ερχόμαστε λίγο πιο κοντά, σε αυτό που ονομάζουμε ιατρική ακριβείας. Βρίσκοντας έναν εξατομικευμένο στόχο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να θεραπεύσουμε έναν καρκίνο με απόλυτη ακρίβεια για τον συγκεκριμένο ασθενή και φυσικά να χρησιμοποιήσουμε τις θεραπείες μας πολύ πιο ορθολογικά αναλύοντας προβλεπτικούς παράγοντες σε πολλαπλά επίπεδα».

Ωστόσο όπως τονίζει η κ. Λινάρδου, όλα αυτά πρέπει να τα πλησιάζουμε με μία κριτική ματιά, αλλά και με μία ηθική προσέγγιση, «ούτως ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να παραμείνει ένα υποστηρικτικό εργαλείο και να είναι βοηθός μας και όχι να αντικαταστήσει τον κλινικό γιατρό. Γιατί φυσικά ο υπολογιστής δεν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει την ενσυναίσθηση του ογκολόγου και την τέχνη της ανθρώπινης επαφής και φροντίδας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button