ΕνημέρωσηΟικονομία

Τι αλλάζει στους κωδικούς του εντύπου Ν για τις φορολογικές δηλώσεις των εταιρειών

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το έντυπο Ν βρίσκεται και επίσημα «στον αέρα» και οι εταιρείες και τα άλλα νομικά πρόσωπα μπορούν πλέον να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις των εισοδημάτων τους για το φορολογικό έτος 2023.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι αλλαγές σε κωδικούς στο έντυπο Ν τις οποίες θα συναντήσουν τα νομικά πρόσωπα που θα αποπειραθούν να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται νέοι κωδικοί που εμφανίζονται πρώτη φορά, αλλά και αλλαγές σε ήδη υφιστάμενους.

Ποιο νέοι κωδικοί προστέθηκαν στο έντυπο Ν

ΟΙ βασικότερες προσθήκες κωδικών που θα πρέπει να προσέξει ο φορολογούμενος αφορούν σε:

  • Νέοι κωδικοί για φορολογική απαλλαγή: Προστέθηκαν οι κωδικοί 687, 688 και 689 στην 1η σελίδα για την φορολογική απαλλαγή των άρθρων 3, 4 και 5 του ν. 4935/2022.
  • Νέοι πίνακες για φορολογική απαλλαγή: Προστέθηκαν οι πίνακες VIII και IX στην 5η σελίδα για την καταχώρηση στοιχείων σχετικά με την φορολογική απαλλαγή.
  • Νέος κωδικός για απαλλαγή από φόρο: Προστέθηκε ο κωδικός 537 στη δεύτερη σελίδα για την απαλλαγή από φόρο λόγω μετασχηματισμού, συνεργασίας, κτλ.
  • Νέοι κωδικοί για τραπεζικές επιχειρήσεις: Προστέθηκαν οι κωδικοί 763 και 774 στη δεύτερη σελίδα για τις τραπεζικές επιχειρήσεις και το συμψηφισμό πιστωτικού υπολοίπου.
  • Νέος κωδικός για υπεραξία: Προστέθηκε ο κωδικός 494 στην 3η σελίδα για την υπεραξία από μεταβίβαση παγίων σε τρίτο.
  • Νέοι κωδικοί για αφορολόγητα έσοδα: Προστέθηκαν οι κωδικοί 11 και 12 στον υποπίνακα 10Α για αφορολόγητα έσοδα από έκτακτα γεγονότα.
  • Νέοι κωδικοί για μη αφορολόγητα έσοδα: Προστέθηκαν οι κωδικοί 028 και 029 στον υποπίνακα 10Β για μη αφορολόγητα έσοδα από έκτακτα γεγονότα.

Όσον αφορά επιπρόσθετες αλλαγές, αυτές αφορούν στις περιγραφές των κωδίκων 467, 488, 504 και 10Α. Παρέχονται επιπλέον διευκρινίσεις για την απαλλαγή τόκων ομολόγων, για την ωφέλεια από διαγραφή ή ρύθμιση χρεών και για τις δαπάνες πράσινης οικονομίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button