Διεθνή επικαιρότητα

Ο θάνατος του Ιρανού προέδρου Ραΐσι γεννά εφιάλτες ακόμη και ως δυστύχημα

Την ώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις, δεν είναι ακόμα γνωστό αν ο Πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι πίσω στην Τεχεράνη μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε.

Ο θάνατος του Ραίσι είναι από μόνος του εφιαλτικός για ολόκληρο όμως τον πλανήτη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Εάν αποδειχθεί πως ο θάνατος του Ραίσι προκλήθηκε από ένα δυστυχές συμβάν, όπως η πολύ πυκνή ομίχλη και οι κακές καιρικές συνθήκες, δεν θα σημάνει την «λήξη» συναγερμού στον οποίο βρίσκονται όλες οι Κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών του πλανήτη.

Σε «κόκκινο συναγερμό» στην Ουάσιγκτον

Ο Τζο Μπάιντεν εχθές αργά το απόγευμα συγκάλεσε μία ολιγομελή, αλλά υψίστου επιπέδου σύσκεψη στον Λευκό Οίκο, όχι απλά για να ενημερωθεί για το τι έχει συμβεί στον Ραίσι αλλά κυρίως για να θέσει σε κόκκινο συναγερμό τους πάντες.

Ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζει πως η εσωστρέφεια της Τεχεράνης μπορεί να μετατραπεί αιφνιδιαστικά σε ασύμμετρη απειλή για όλους, εάν αυτό εξυπηρετήσει τους σκοπούς της σε εξωτερικό και εσωτερικό.

Ο Μπάιντεν είναι ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά από δεκαετίες, που έχει καταφέρει να αποκαταστήσει σε έναν βαθμό των δίαυλο επικοινωνίας με τον ορκισμένο εχθρό της χώρας του και είναι από τους ελάχιστους εν ζωή ανθρώπους που γνωρίζει πολύ καλά, πως τα πράγματα με το θεοκρατικό καθεστώς στην περιοχή δεν θέλουν πολύ για να γίνουν εξόχως επικίνδυνα.

Ο πυροσβεστικός ρόλος των ΗΠΑ στην ένταση μεταξύ Ιράν – Ισραήλ

Πριν από ελάχιστο χρονικό διάστημα άλλωστε, οι ΗΠΑ είναι που κατάφεραν να περιορίσουν την φλόγα ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν, κάνοντας σίγουρα πολύ και σημαντική δουλειά πίσω από το ορυμαγδό drones και βαλλιστικών πυραύλων που το Ιράν έστειλε προς το Ισραήλ…

Ο Μπάιντεν φοβάται πως ακόμη κι αν ο θάνατος του Ραίσι οφείλεται σε δυστύχημα, η κοινωνία στο Ιράν θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

Μετά την εξέγερση της μαντίλας που πνίγηκε στο αίμα και στην αυστηροποίηση των μέτρων στο εσωτερικό, είναι εκατομμύρια οι άνθρωποι, οι νέοι ειδικά, που θα επιχειρήσουν μετά τον θάνατο του Ραίσι να βγουν στους δρόμους, διεκδικώντας κάτι διαφορετικό από την χωρίς όριο καταπίεση που βιώνουν επί δεκαετίες.

Η επόμενη ημέρα στο Ιράν

Οι 50 ημέρες μέσα στις οποίες το Ιράν βάσει συντάγματος πρέπει να διεξάγει εκλογές θα είναι δραματικές και γεμάτες εξελίξεις. Ο τρόμος που φέρνει ο θάνατος του Ραίσι περνά επίσης από την πλευρά του λαού στην πλευρά του καθεστώτος το οποίο γνωρίζει πως η βία που έχει ασκήσει στους πολίτες είναι ασύμμετρη και πως οι φυλακές της χώρας είναι γεμάτες από νέους ανθρώπους που ζητούν Δημοκρατία και Ελευθερία…

Αυτός ο φόβος της θεοκρατικής εξουσίας δεν είναι ούτε μακρινό, ούτε απίθανο σενάριο να μεταφραστεί σε απόλυτη επίθεση σε όσους ζητούν τα αυτονόητα…

Το σενάριο της δολιοφθοράς και η δύσκολη εξακρίβωσή του

Το ενδεχόμενο ο θάνατος του Προέδρου του Ιράν να οφείλεται σε δολιοφθορά δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί και το κυριότερο απαιτεί χρόνο και συνεργασία με φερέγγυες σε παγκόσμιο επίπεδο αρχές.

Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι απίθανο να επιτρέψουν σε δυτικούς αναλυτές να ελέγξουν τα συντρίμμια του ρωσικού ελικοπτέρου, όταν και όπου αυτό βρεθεί και θα επιχειρήσουν να οικοδομήσουν ένα αφήγημα που θα κρατήσει σε ισορροπία, προς το παρόν, την κοινωνία και δεν θα στείλει λάθος μηνύματα στο εξωτερικό.

Αν τελικώς όμως αποδειχθεί πως ο θάνατος Ραίσι ήταν ενορχηστρωμένος, ο πλανήτης θα πρέπει πραγματικά και χωρίς ίχνος υπερβολής να κρατήσει την ανάσα του.

Η Τεχεράνη εάν τα στοιχεία την οδηγήσουν σε αυτουργό θα περάσει σε ολοκληρωτική επίθεση.

Για αρχή χωρίς ακόμη να υπάρχει το παραμικρό στοιχείο εμπλοκής τρίτων ήδη το Αζερμπαϊτζάν δεν θα πρέπει να αισθάνεται άνετα με τα πρώτα δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν προς την πλευρά του Αλίεφ, ο οποίος και καλές σχέσεις δεν διατηρούσε μέχρι χθες με την Τεχεράνη και στενός σύμμαχος του Ισραήλ θεωρείται στην περιοχή…

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button