ΕνημέρωσηΟικονομία

Το φυσικό αέριο εκτοξεύει τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος – Αυξήσεις μέσα στον Ιούλιο

Καλοκαιρινές αυξήσεις αναμένονται στις τιμές των πράσινων τιμολογίων ρεύματος, καθώς η αγορά εκτιμά πως τον Ιούλιο θα είναι «τσιμπημένες».

Τις αυξήσεις στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος είχε προαναγγείλει πρόσφατα και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, λέγοντας στο ΣΚΑΪ πως «επηρεαζόμαστε πολύ από τις τιμές του φυσικού αερίου».

Στο μεταξύ, ο υπουργός εξήγησε πως μας επηρεάζει το γεγονός «όταν έχεις αυξημένη ζήτηση και σε αυτήν προστίθεται και η ζήτηση από το εξωτερικό, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε ένα διασυνδεδεμένο σύστημα. Αντίστοιχα, μας επηρεάζει όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες πέφτει η απόδοση των φωτοβολταϊκών». Ωστόσο, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως «δεν θα έχουμε μονίμως υψηλότερες τιμές σε σχέση με τον Ιανουάριο, η μέση τιμή μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι περίπου εκεί».

Η αύξηση τιμών στα πράσινα τιμολόγια παρατηρήθηκε και κατά τον Ιούνιο, όταν σημειώθηκαν αυξήσεις έως και 50% σε σχέση με τον Μάιο.

Η εξέλιξη των τιμών στα πράσινα τιμολόγια, ήταν τον Ιανουάριο 14,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τον Φεβρουάριο 13,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τον Μάρτιο 10,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τον Απρίλιο 10,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τον Μάιο 10,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα και τον Ιούνιο 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ας σημειωθεί πως οι τιμές τους επηρεάζονται από τις αυξομειώσεις στις αγορές καθώς πρόκειται για ένα χρηματιστηριακό προϊόν, ενώ το χρηματιστήριο ενέργειας το τελευταίο διάστημα κινείται ανοδικά, λόγω της καλοκαιρινής υψηλής ζήτησης.

Ακόμα πιο δυσοίωνη είναι η εικόνα στην αγορά χονδρικής καθώς τον Μάιο η τιμή διαμορφωνόταν στα 81,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ μέχρι σήμερα η μέση χονδρική τιμή ανέρχεται στα 100,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

To άρθρο Το φυσικό αέριο εκτοξεύει τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος – Αυξήσεις μέσα στον Ιούλιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button