ΕνημέρωσηΠολιτική

Τσεχία: Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μετάβαση της χώρας από τον κομμουνισμό στη δημοκρατία έφυγε από την ζωή σε ηλικία 85 ετών.

Ο Σβάρτσενμπεργκ γεννήθηκε σε αριστοκρατική οικογένεια της Τσεχίας και έγινε ανώτατος σύμβουλος του φίλου του Βάτσλαβ Χάβελ, όταν ο πρώην αντιφρονών κέρδισε τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη χώρα το 1990.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, διετέλεσε δύο φορές υπουργός Εξωτερικών μεταξύ του 2007 και του 2013.

Διακομίστηκε σε νοσοκομείο στη Βιέννη την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τσεχικά ΜΜΕ.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Echo24, που μετέδωσε πρώτος τον θάνατό του το πρωί της Κυριακής (12/11), ανέφερε πως η οικογένειά του βρισκόταν δίπλα του, όταν άφησε την τελευταία του πνοή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ πέθανε», δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ο Μίροσλαβ Κάλουσεκ, ιδρυτής του κόμματος TOP09 του οποίου είχε ηγηθεί ο Σβάρτσενμπεργκ στις απαρχές του.

«Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς και καλούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη, η Δημοκρατία της Τσεχίας θα πρέπει να του είναι για πάντα ευγνώμων για όλα όσα με αυταπάρνηση έκανε».

Ο Σβάρτσενμπεργκ είχε περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην εξορία, καθώς η οικογένειά του αποτέλεσε στόχο των κομμουνιστών, που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα το 1948, κατάσχοντας την τεράστια περιουσία των Σβάρτσενμπεργκ που περιελάμβανε κάστρα, δάση και αγροτική γη, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία.

Όντας εξόριστος στην Αυστρία, όπου εν τέλει ανέλαβε τη διαχείριση του οικογενειακού κτήματος, υποστήριξε το κίνημα κατά του κομμουνισμού και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρηματοδότησε μια βιβλιοθήκη με έργα απαγορευμένης τσεχικής λογοτεχνίας.

Μετά τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989, που ανέτρεψε ειρηνικά το κομμουνιστικό καθεστώς στην τότε ενιαία Τσεχοσλοβακία, ο Σβάρτσενμπεργκ έγινε προσωπάρχης του Χάβελ.

Ο Σβάρτσενμπεργκ ανέλαβε πιο ενεργό ρόλο στην πολιτική ως γερουσιαστής το 2004 και βοήθησε στο ξεκίνημα του κόμματος TOP09.

«Αγαπητέ Κάρι, σε ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες για τη χώρα μας», τον αποχαιρέτησε το κόμμα του στο X.

Το 2013, ο Σβάρτσενμπεργκ ήταν υποψήφιος για πρόεδρος αλλά έχασε από τον Μίλος Ζέμαν, μια άλλη φυσιογνωμία της τσεχικής πολιτικής μετά το 1989 που ολοκλήρωσε τη δεύτερη προεδρική θητεία του, νωρίτερα φέτος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button