Διεθνή επικαιρότητα

Τζάκρη: Τα πρόστιμα στις πολυεθνικές, σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα εξωφρενικά, παγκόσμια, κέρδη τους

«Τα πρόστιμα που επέβαλε η κυβέρνηση στις δύο πολυεθνικές, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα εξωφρενικά, παγκόσμια, κέρδη τους», ανέφερε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που ορίζει πλαίσιο δημοσιοποίησης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος των πολυεθνικών.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, η Θεοδώρα Τζάκρη πρότεινε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α) τα πρόστιμα για κερδοσκοπία να υπολογίζονται ως ποσοστό των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων της εταιρείας, όπως είναι η συνήθης πρακτική στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και

β) να αλλάξει το πλαίσιο για τους διεθνείς διαγωνισμούς κατά τρόπο τέτοιο, όπως έκανε η Γερμανία, σύμφωνα με τον οποίο όλες οι εταιρείες που έχουν καταδικαστεί για κερδοσκοπία, διαφθορά ή σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, να αποκλείονται αυτομάτως από όλες τις δημόσιες συμβάσεις για 5 χρόνια σε επίπεδο ομίλου.

Η κ. Τζάκρη κατήγγειλε «επίθεση» του κ. Σκρέκα προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, «μια προσπάθεια να μεταθέσει τις ευθύνες της κυβέρνησης», όπως σημείωσε, για να προσθέσει ότι τελικά «καταλήγουμε οι καταναλωτές να υφίστανται αυτό το πινγκ-πονγκ ευθυνών και η ακρίβεια να παραμένει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενη στο άρθρο 17 με τις παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως επανέρχεται από 1/1/2024 η ρήτρα αναπροσαρμογής και «αντί για ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως είναι η παράταση της αναστολής ή κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και ο εξορθολογισμός του στρεβλού συστήματος καθορισμού των τιμών ενέργειας, η κυβέρνηση στέλνει τους καταναλωτές να ψάχνουν κάθε μήνα τον πιο φτηνό πάροχο».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button