Υγεία

Αυτό είναι το σημάδι ότι κινδυνεύει η υγεία και η… σχέση σας

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία, την ευημερία και τη… σχέση μας. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology δείχνει ότι το ροχαλητό είναι πολύ σοβαρό θέμα για τα ζευγάρια, καθώς ο σύντροφος που χάνει τον ύπνο του μπορεί να αισθάνεται, συχνά, εκνευρισμένος και κακόκεφος.

Η καναδική έρευνα έδειξε ότι η δυσκολία στον ύπνο θα μπορούσε να επιδεινώσει την ικανοποίηση και των δύο συντρόφων από τη σχέση

Συγκεκριμένα, ερευνητές από τρία καναδικά πανεπιστήμια ανέλυσαν δεδομένα για 113 ζευγάρια (ηλικίας 21 έως 82 ετών) και – προς έκπληξή τους – είδαν ότι ότι η δυσκολία στον ύπνο θα μπορούσε να επιδεινώσει την ικανοποίηση και των δύο συντρόφων από τη σχέση.

Η ερευνητική ομάδα υποθέτει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βάζουμε κάποια από τα δικά μας σχέδια σε αναμονή όταν ο σύντροφός μας είναι εξαντλημένος από την έλλειψη ύπνου. «Ο ύπνος είναι ένα ομαδικό άθλημα», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί τα ζευγάρια στα οποία υπάρχει πρόβλημα με το ροχαλητό να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων.

Πώς θα… γλιτώσετε το διαζύγιο; Νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι αν τα ζευγάρια κοιμούνται σε ξεχωριστά δωμάτια εξαιτίας του ροχαλητού, μπορούν να εισέλθουν στην «αρχή μιας νέας σχέσης», όπου θα είναι πιο ξεκούραστα και πιο ευτυχισμένα.

Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν πως αυτοί που ροχαλίζουν θα πρέπει να επισκεφθούν απαραίτητα τον γιατρό τους για να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν αποφρακτική υπνική άπνοια.

Τι είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια και πώς απειλεί την υγεία μας

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος ροχαλίζει και διακόπτεται η αναπνοή του την ώρα που κοιμάται, συνήθως χωρίς να το καταλαβαίνει.

Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση άλλων ασθενειών και μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας το άτομο που έχει αποφρακτική άπνοια νιώθει κόπωση και νύστα. Επιπλέον, η στέρηση οξυγόνου στη διάρκεια του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.

Συχνά εμφανίζεται μετά τα 40-45 έτη στους άντρες και μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες, αν και δεν είναι απίθανο να υποφέρουν από αυτήν ακόμα και παιδιά ή νεότεροι ενήλικες. Υπάρχουν όμως και άλλοι πολύ σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, που μας καθιστούν πιο επιρρεπείς στη στένωση του φάρυγγα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και πολύ φαγητού πριν από τον ύπνο, η ύπτια θέση σώματος στον ύπνο, όπως και οι ευμεγέθεις αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις στα παιδιά και σε νεαρούς ενήλικες ενδεχομένως να επιδεινώσουν την αποφρακτική υπνική άπνοια.

Ακριβώς επειδή ο ίδιος ο άνθρωπος που υποφέρει από υπνική άπνοια δεν µπορεί να το καταλάβει, είναι πολύ χρήσιµη η συµβολή του/της συντρόφου, του συγγενή ή του φίλου που θα το παρατηρήσει και θα του επιστήσει την προσοχή.

Εκτιμάται ότι το 96% των ανθρώπων που ροχαλίζουν έχουν κάποιον βαθµό υπνικής άπνοιας. Γι’ αυτό, όταν κάποιος ροχαλίζει κάθε βράδυ, ακόμα κι αν δεν έχει άλλα συμπτώματα, είναι σημαντικό να αξιολογηθεί από έναν ειδικό γιατρό ύπνου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button