ΕνημέρωσηΟικονομία

Αντίθετοι οι βιομήχανοι με τη θέσπιση νέας χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ που θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές ρεύματος

Η βιομηχανική ένωση ΕΒΙΚΕΝ εκφράζει την αντίθεσή της στο να ισχύσει μια νέα χρέωση ΕΤΜΕΑΡ για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που τέθηκαν σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Πρόκειται για κίνηση που έχει στόχο τη συγκράτηση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΕΛΑΠΕ, μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας. Η βιομηχανική ένωση ΕΒΙΚΕΝ απέστειλε επιστολή στο ΥΠΕΝ σχετικά με το θέμα κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι η θέσπιση νέας χρέωσης που θα αφορά τα νέα έργα ΑΠΕ και προβλέπεται να είναι δυναμική όχι σταθερή μέσα στο έτος και θα επιβάλλεται στους προμηθευτές, σημαίνει ότι με τη σειρά τους υποχρεούνται να την περνούν στους τελικούς καταναλωτές, όχι κατ’ ανάγκη οριζόντια και αναλογικά με τις καταναλώσεις τους.

«Γεννάται όμως το ερώτημα πως θα υπολογίζεται αυτή η μειωμένη χρέωση όταν αυτή θα είναι μεταβλητή και θα εξαρτάται από τη συμφωνία του προμηθευτή με τον κάθε καταναλωτή.

Η μη οριζόντια μεταφορά της νέας χρέωσης υπέρ ΑΠΕ στους καταναλωτές από τους προμηθευτές θέτει επιτακτικά το ερώτημα πως θα πιστοποιείται ότι στην πράξη δεν θα νοθεύεται ο ανταγωνισμός στη λιανική», σημειώνει η Ένωση.

Όπως καταλήγει στην επιστολή της, η ρύθμιση αυτή «υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων βιομηχανιών έντασης ενέργειας, καθώς θα καταλήξει σε αύξηση της ανταγωνιστικής χρέωσης χωρίς κάποιο ανταποδοτικό πλεονέκτημα».

To άρθρο Αντίθετοι οι βιομήχανοι με τη θέσπιση νέας χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ που θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές ρεύματος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button