Διεθνή επικαιρότητα

ΝΑΤΟ: Η νομοθεσία της Γεωργίας για τους «ξένους πράκτορες» την απομακρύνει από τη Συμμαχία

Η απόφαση της γεωργιανής κυβέρνησης να περάσει νομοθεσία για τους επονομαζόμενους «ξένους πράκτορες» είναι ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση και απομακρύνει τη Γεωργία από την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση αναφέρει με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Φάρα Ντακλάλαχ

«Προτρέπουμε τη Γεωργία να αλλάξει πορεία και να σεβαστεί το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία», επισημαίνει.

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά του «ρωσικού νόμου» για «ξένους πράκτορες»

Χιλιάδες άνθρωποι στη Γεωργία διαδήλωσαν χθες, Τρίτη, το βράδυ, αφού το κοινοβούλιο υιοθέτησε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων», που είναι εμπνευσμένο από ρωσική νομοθεσία, ενώ οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους με το Τμπιλίσι.

Κατά την τρίτη και τελευταία ανάγνωση του νομοσχεδίου χθες, 84 Γεωργιανοί βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» και 30 «κατά».

Μπροστά από το κοινοβούλιο περίπου 2.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί φωνάζοντας: «Όχι στον ρωσικό νόμο!», ενώ στο σημείο είχε αναπτυχθεί μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Αργότερα οι διαδηλωτές έκλεισαν μεγάλη λεωφόρο στο κέντρο του Τμπιλίσι, ενώ 13 άνθρωποι συνελήφθησαν «επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τις εντολές της αστυνομίας», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Τώρα το νομοσχέδιο πρέπει να υπογραφεί από την πρόεδρο της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο. Ωστόσο το κοινοβούλιο μπορεί να το παρακάμψει διεξάγοντας νέα ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.

Μπροστά από το κοινοβούλιο περίπου 2.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί φωνάζοντας: «Όχι στον ρωσικό νόμο!», ενώ στο σημείο είχε αναπτυχθεί μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Βάσει του νομοσχεδίου όλοι οι οργανισμοί που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό θα χαρακτηρίζονται ξένοι πράκτορες.

Οι αντίπαλοί του το έχουν χαρακτηρίσει «ρωσικό νόμο», καθώς το συγκρίνουν με τη ρωσική νομοθεσία που χρησιμοποιήθηκε για να στοχοθετήσει τους αντιπάλους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Εξάλλου θεωρούν ότι είναι κρίσιμο για το μέλλον της Γεωργίας, καθώς θα καθορίσει αν η χώρα θα προχωρήσει προς την ένταξή της στην ΕΕ ή θα στραφεί περισσότερο προς τη Ρωσία.

Από την πλευρά της η γεωργιανή κυβέρνηση αναφέρει ότι ο νόμος αυτός είναι απαραίτητος για την προώθηση της διαφάνειας, για την αντιμετώπιση των «ψευδοφιλελεύθερων αξιών» που προωθούν ξένοι και για να διατηρηθεί η αυτονομία της χώρας.

Το 2023 μαζικές διαδηλώσεις είχαν αναγκάσει το κυβερνών κόμμα, το «Γεωργιανό όνειρο», να εγκαταλείψει αντίστοιχο νομοσχέδιο. Όμως αυτή τη φορά οι βουλευτές της πλειοψηφίας το ενέκριναν, παρά τις αντιδράσεις των πολιτών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button