ΕνημέρωσηΟικονομία

«Απειλούν» με συγκέντρωση στο Σύνταγμα οι άνθρωποι του Ράμα, ο μαραθώνιος του Πέτρου Μπελέρη, τα 70χρονα μιας έφηβης, τα κοιτάσματα της Κρήτης και η Helleniq Energy, το άρθρο 39 και η σύμβαση 717, η Nova και η συγκέντρωση των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιών σε χέρια Αράβων!

Καυτή πατάτα

Σε καυτή πατάτα εξελίσσεται η συγκέντρωση που προγραμμάτησε -χωρίς να ρωτήσει κανέναν πριν- ο Έντι Ράμα στην Αθήνα, την Κυριακή, 12 Μαίου, προκειμένου να ξεκινήσει από εδώ την προεκλογική του καμπάνια, για τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν στην Αλβανία ένα χρόνο μετά, το 2025! Στις 12 Μαίου 2023 είχε συλληφθεί ο Φρέντι Μπελέρης. Ο Ράμα δεν έχει σχολιάσει ακόμη την υποψηφιότητα του για την ευρωβουλή. Αν θα επιχειρήσει να στείλει «μήνυμα» δεν θα μείνει αναπάντητο. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών μόλις την Τρίτη 7 Μαίου, ενημερώθηκε επισήμως από την αλβανική πλευρά για την ομιλία Ράμα και ενώ ήδη είχε ανεβάσει το βίντεο της αναγγελίας της συγκέντρωσης. «Ούτε θα την απαγορεύσουμε ούτε θα την διευκολύνουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο «πρώτο θέμα».

Πινγκ πονγκ και .. απειλές!

Η πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα Luela Hajdaraga και επιτελείο συνεργατών του Έντι Ράμα από το πρωθυπουργικό γραφείο
και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του οποίου είναι πρόεδρος, κάνουν τις διαπραγματεύσεις για να βρουν το χώρο όπου θα μιλήσει σε ομοεθνείς του. Ο ιδιώτης που έχει αναλάβει την διαχείριση μέρους των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Γαλάτσι ενώ στην αρχή έκανε προφορική συμφωνία για την παραχώρηση του γηπέδου που είναι χωρητικότητας 4000 ατόμων, στη συνέχεια επικαλέστηκε τεχνικό πρόβλημα και ζήτησε από τους Αλβανούς να στείλουν δικό τους μηχανικό να υπογράψει για την ασφάλεια. Πήγε ο μηχανικός τους, αρνήθηκε και εκείνος να αναλάβει την ευθύνη. Η αλβανική αντιπροσωπεία εξοργίστηκε. Συνεχίζει τη συζήτηση και με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μια από τις αίθουσες που προτάθηκε  είναι μεγάλης χωρητικότητας που δεν την ήθελαν οι Αλβανοί για να μην φαίνεται άδεια. Σε κάθε δυσκολία ή «όχι» που εισπράτουν οι Αλβανοί  απειλούν «θα μας δείτε στο Σύνταγμα»! Σε κάθε περίπτωση όπου κι αν μιλήσει τελικά ο Ράμα, η Ελληνική Αστυνομία θα πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα ασφάλειας.

Ο μαραθώνιος του Πέτρου Μπελέρη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την υπόθεση του φυλακισμένου, εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας   ευρωπαΐκό θέμα και όχι διμερές και υπερασπίζεται την υποψηφιότητα του στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ όπως και του ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα του οποίου η καταγωγή είναι επίσης από την Χειμάρρα. Μαραθώνιο περιοδειών κάνει ο Πέτρος Μπελέρης εξ ονόματος του πατέρα του Φρέντι, που κρατείται στις φυλακές Φιερί. Μόνο τις τελευταίες μέρες επισκέφτηκε την Κέρκυρα, την Πάργα, το Καναλλάκι, την Λευκάδα, τα Γιάννενα, την Κόνιτσα, τους Φιλιάτες, την Καστοριά κλπ. Η επόμενη περιοδεία του στην Ήπειρο θα είναι μετά τις 20 Μαΐου σε Ηγουμενίτσα, Σούλι, Άρτα και Φιλιππιάδα.

«Στηρίξτε τον Φρέντη»

Ο Πέτρος Μπελέρης κάνει συνεχώς συναντήσεις. Έχει ζητήσει και λάβει την στήριξη των υπουργών Επικρατείας Μάκη Βορίδη και Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού  εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, που ήταν κοντά του από την πρώτη στιγμή, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, των υφυπουργών Παιδείας Ζέττας Μακρή και Οικογενειακής Πολιτικής Μαρίας Κεφάλα, του Θανάση Πλεύρη, του Ευριπίδη Στυλιανίδη και άλλων. Ακολουθούν συναντήσεις με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τον Τάκη Θεοδωρικάκο κ.α

Κοντά σε τετ α τετ

Για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο Πέτρος Μπελέρης συνηθίζει να λέει ότι «είναι αγνός πατριώτης, τον σεβόμαστε» και θεωρεί ότι είναι κοντά στον Φρέντι Μπελέρη. Η προσπάθεια για μια δήλωση στήριξης συνεχίζεται αλλά δεν αποκλείεται. Αντίθετα πολύ πιθανή θεωρείται μία συνάντηση του γιου του Φρέντι Μπελέρη με τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Ο αγώνας μας είναι για το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία» τονίζει. «Είναι μεγάλη η χαρά μας που η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέκεται απέναντι στην μεγάλη αδικία».

Η τελευταία εβδομάδα

Ο Φρέντι Μπελέρης στις πρώτες δημοσκοπήσεις παίζει στην 4η – 5η θέση. Η ΝΔ ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρει αναμένεται να εκλέξει 7– 8 ευρωβουλευτές. Το γαλάζιο εκλογικό επιτελείο θεωρεί ότι δεν είναι τόσο οι ψήφοι τις οποίες μπορεί να επαναπατρίσει ο φυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας όσο είναι η αύξηση της συσπείρωσης της εκλογικής βάσης της ΝΔ σε μια περίοδο που υπάρχει δυσαρέσκεια για κυβερνητικές επιλογές (νόμος για ομόφυλα ζευγάρια) και αστοχίες και ελλείψεις (Τέμπη, ακρίβεια, ) ενώ υπάρχει και η αίσθηση ότι απομακρύνεται από τα δεξιά, πατριωτικά, συντηρητικά κοινά της. Ανεξάρτητα του τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις η τελευταία εβδομάδα είναι η πιο κρίσιμη. Τότε θα κριθούν τα ποσοστά των κομμάτων όπως και η σειρά εκλογής των ευρωβουλευτών.

Μία 70χρονη έφηβη

Παρέα με την πολυπληθή οικογένεια της και τους αγαπημένους της φίλους και συνεργάτες γιόρτασε τα γενέθλια της η Ντόρα Μπακογιάννη στο σπίτι της στα Χανιά, την δεύτερη μέρα του Πάσχα. Δεν είχε πολιτικούς. Μόνο τον Διονύση Χατζηδάκη που ήταν άνθρωπος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τον Τάσο Χατζηβασιλείου που ήταν στο γραφείο της για πολλά χρόνια. Μίλησε με συγκίνηση όπως και ο σύζυγος της Ισίδωρος Κούβελος. Έκλεισε 70 χρόνια μιας ζωής γεμάτης με αγάπη, εμπειρίες, τιμές, πίκρες αλλά και νέες αρχές! Χρόνια πολλά σε μια κυρία της πολιτικής και μια αιώνια έφηβη!

Δεύτερη θητεία!

Για όσους συνομιλούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν ήταν έκπληξη η απάντηση που έδωσε όταν ο Αντώνης Σρόιτερ τον ρώτησε για τις φημολογούμενες συναντήσεις και επαφές ενόψει της λήξης της θητείας της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κάνει καμία τέτοιας φύσεως επαφή και άφησε ορθάνοιχτο να στηριχθεί για δεύτερη θητεία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Εχω καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασκεί καλά τα καθήκοντά της» τόνισε. «Μένω σε αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτά που είπα». Ούτε δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάποιο αίτημα από υψηλό ενδιαφερόμενο όπως λένε οι πληροφορίες. Και ο νοών νοείτω!

Τα σενάρια για τη Helleniq Energy και τα κοιτάσματα της Κρήτης

Τι θα κάνει άραγε ο Σπύρος Λάτσης με τη Helleniq Energy στην οποία παραμένει μεγαλύτερος μέτοχος; Θα πωλήσει επιπλέον ποσοστό (ή ολόκληρη τη συμμετοχή του) όπως τον φέρνουν διάφορα σενάρια λίγους μήνες πριν οριστικοποιηθεί το τι θα γίνει με τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης; Η Helleniq Energy συμμετέχει στην κοινοπραξία της ExxonMobil που έχει την άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης στις δύο θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά του νησιού. Γιατί να μην περιμένει λίγους μήνες μέχρι να υπάρχει σαφής εικόνα για τα κοιτάσματα; Από την άλλη πλευρά γιατί να μην πωλήσει τώρα αφού ορισμένοι λένε πως ήδη υπάρχει σαφής εικόνα για το τι βρίσκεται, από ποσότητες αερίου, στην περιοχή; Και γιατί το ελληνικό δημόσιο, μέσω του Υπερταμείου, να περιορίσει τώρα το ποσοστό του; Πολλά τα ερωτήματα, λίγες οι απαντήσεις προς το παρόν.

Τελειώνει η παρέλαση κατηγορουμένων για τη σύμβαση 717

Με τρείς υπαλλήλους της διαχειριστικής αρχής του ΕΣΠΑ που χρηματοδότησε έργα του σιδηροδρόμου ολοκληρώνεται ο μακρύς κατάλογος των κατηγορουμένων που πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες από τις δικαστικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ. Σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγυήσεις από 500.000 ευρώ μέχρι 1.000.000 ευρώ και όλοι έχουν προσφύγει ώστε να περιοριστεί το ύψος της εγγύησης. Νομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση παραπέμπουν στο άρθρο 39 του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις».

H Nova και η συγκέντρωση στα ευρωπαϊκά telecoms μέσω Αραβίας!

Οι φήμες περί ενδιαφέροντος της Etisalat (E&) από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για εξαγορά του συνόλου της United Group, που στην Ελλάδα ελέγχει την Nova, σε μια συμφωνία οκτώ δισ. ευρώ κυκλοφορούν εδώ και εβδομάδες στην αγορά. Κυκλοφορεί, επίσης, και το ενδιαφέρον της σαουδαραβικής Saudi Telecom (STC) που είχε αγοράσει τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας της United σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία μέσω της θυγατρικής Tawal. Γενικά, οι Άραβες φαίνεται πως θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στη συγκέντωση του ευρωπαϊκού κλάδου τηλεπικοινωνιών. Η Etisalat είχε εξαγοράσει και θυγατρικές του τσέχικου ομίλου PPF Group στις τηλεπικοινωνίες σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σερβία και Σλοβακία. Μάλλον δεν είχε αυτό στο μυαλό του ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα όταν, στην πρόσφατη έκθεσή του, μιλούσε για τη ανάγκη συγχωνεύσεων στα ευρωπαϊκά telecoms ώστε να ανταγωνιστούν Αμερικανούς και Κινέζους.

Συγχωνεύσεις αλλά με μέτρο στις τηλεπικοινωνίες λέει τώρα ο Λέτα

Ο Λέτα δέχθηκε επιθέσεις μετά την παρουσίαση της έκθεσης, ακόμα και από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Μ. Βεστάγκερ. Η Βεστάγκερ ξεσπάθωσε δηλώνοντας πως οι συγχωνεύσεις θα περιορίσουν τον ανταγωνισμό με ολέθριες επιπτώσεις για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Ο Λέτα απάντησε και σε συνέντευξή του δηλώνει πως προτείνει συγχωνεύσεις ώστε να μην υπάρχουν 100 τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στην Ε.Ε. όταν στις ΗΠΑ είναι μόνο τρεις. Θεωρεί πως ένας καλός αριθμός τηλεπικοινωνιακών ομίλων στην Ευρώπη είναι οι 20 – 30, που σημαίνει τεράστια μείωσης σε σύγκριση με τους σημερινούς 100. Ετσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου και θα προχωρήσουν οι απαραίτητες επενδύσεις, λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας. Το θέμα είναι να μην βρεθούν οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες σε χέρια Αμερικανών, Κινέζων και Αράβων…

Η παρακμή της Ε.Ε. στις τεχνολογίες τηλεπικοινωνίων

«Η στασιμότητα σημαίνει παρακμή» δηλώνει ο Λέτα και έχει δίκιο. Σήμερα η Ε.Ε. δεν διαθέτει ισχυρή παρουσία στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας όταν πριν 20 χρόνια ήταν πρωτοπόρος και κυρίαρχη μέσω της φινλανδικής Nokia και της σουηδικής Ericsson. Σήμερα το παιχνίδι βρίσκεται στα χέρια αμερικανικών ομίλων όπως η Apple, κορεατικών όπως η Samsung και κινεζικών όπως η Huawei. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες τεχνολογίες αιχμής με κορυφαίο παράδειγμα την τεχνητή νοημοσύνη. Η Ευρώπη προσέλκυσε πέρυσι μόλις το 4% των παγκόσμιων επενδύσεων σε τεχνητή νοημοσύνη όταν σε ΗΠΑ και Ασία πήγε το 80%.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button