ΕνημέρωσηΟικονομία

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Οι αποφάσεις μας επηρεάζονται από την Fed λόγω της ισχύος του δολαρίου

Ο έλεγχος που ασκεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στο κορυφαίο νόμισμα του κόσμου, της προσδίδει μια υπέρμετρη επιρροή την οποία οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι υποχρεωμένοι να λάβουν υπόψη τους.

Αυτό δήλωσε στη Handelsblatt το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ενώ αναφερόμενος στη Fed και στη σχέση της με το δολάριο, την χαρακτήρισε, μεταφορικά, ως τον «γορίλα στο δωμάτιο».

«Σε κάποιο βαθμό, τα δεδομένα και οι αποφάσεις μας επηρεάζονται φυσικά από τη Fed», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως «δεν λειτουργούμε σε κενό αέρος».

Η ΕΚΤ πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας στις 6 Ιουνίου, χαλάρωση που θα αποκλίνει από την πιθανή πορεία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει τον δανεισμό υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παρόλα αυτά, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο επιθετικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε βεβιασμένης κίνησης.

«Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να πληρούται η βασική προϋπόθεση για την πρώτη μείωση των επιτοκίων, δηλαδή ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό μέχρι τα μέσα του 2025», εξήγησε. «Εάν αυτή η στιγμή έρθει τον Ιούνιο, σίγουρα θα ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα. Αλλά δεν βλέπω κανέναν απολύτως λόγο να μειώσουμε τα βασικά επιτόκια πάρα πολύ γρήγορα. Κάθε βήμα που κάνουμε εξαρτάται από τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή. Θα έχουμε πολλά νέα δεδομένα και προβλέψεις τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, αυτό δύσκολα συμβαίνει τον Ιούλιο».

 

To άρθρο Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Οι αποφάσεις μας επηρεάζονται από την Fed λόγω της ισχύος του δολαρίου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button