Διεθνή επικαιρότητα

Έρευνα του BBC: Η Μόσχα στρατολογεί Κουβανούς μισθοφόρους στον πόλεμο με την Ουκρανία

Ερευνα του BBC αποκαλύπτει ότι η Μόσχα στρατολογεί Κουβανούς πολίτες για να τους αξιοποιήσει στον πόλεμο με την Ουκρανία. Από την πλευρά της η Αβάνα κάνει αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με τη συμμετοχή των κουβανών στον πόλεμο 

Σύμφωνα με το BBC τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2023, τα στοιχεία διαβατηρίων που ανήκαν σε περισσότερους από 200 Κουβανούς οι οποίοι φέρονται να εντάχθηκαν στον ρωσικό στρατό, διέρρευσαν στο διαδίκτυο από φιλο-ουκρανική πλατφόρμα που ονομάζεται Inform Napalm.

Τα στοιχεία των διαβατηρίων αποκτήθηκαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, από την παραβίαση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων Ρώσου αξιωματικού.

Μια αναζήτηση στο Facebook έδειξε ότι 31 από τα ονόματα των εν λόγω κουβανών ταιριάζουν με λογαριασμούς των οποίων οι ιδιοκτήτες βρίσκονται στη Ρωσία ή να συνδέονται με τον ρωσικό στρατό:

Εχουν αναρτήσει φωτογραφίες τους με ρωσική στρατιωτική στολή ή σε τοποθεσίες που φέρουν ρωσικές πινακίδες δρόμων ή ρωσικές πινακίδες κυκλοφορίας. Άλλοι αναφέρουν τη Ρωσία ως τον τωρινό τόπο διαμονής τους.

Εύκολη πρόσβαση – Πολύ καλός μισθός

Η είσοδος Κουβανών στη Ρωσία είναι σχετικά απλή. Οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι από την εποχή του Ψυχρού πολέμου, οι Κουβανοί δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στη Ρωσία και οι απευθείας πτήσεις προς τη Μόσχα διευκολύνουν την αποστολή.

Εν τω μεταξύ, τα προσοδοφόρα συμβόλαια του στρατού που προσφέρει η Μόσχα προσελκύουν τους Κουβανούς που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν από την οικονομική κρίση στο νησί που πλέον τελεί υπό την έγκριση των ΗΠΑ.

Έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο και αναφορές των μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι στους Κουβανούς άνδρες προσφέρονται μηνιαίες πληρωμές της τάξης των 2.000 δολαρίων (1.600 λιρών) το μήνα – ένα τεράστιο ποσό για την Κούβα, όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι κάτω από 25 δολάρια (20 λίρες).

Τι λέει η Αβάνα

Από την πλευρά τους, οι κουβανικές αρχές έχουν προχωρήσει σε αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με τη συμμετοχή των πολιτών τους στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ύστερα από πλήθος αναφορών τον Σεπτέμβριο του 2023 σχετικά με Κουβανούς που πολεμούσαν στην Ουκρανία, οι Αρχές της Αβάνας δήλωσαν ότι συνέλαβαν 17 άτομα που συμμετείχαν στη στρατολόγησή τους.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο πρεσβευτής της Κούβας στη Ρωσία, Χούλιο Αντόνιο Γκαρμέντια Πένια, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει τίποτα εναντίον των Κουβανών που θέλουν «απλά να υπογράψουν ένα συμβόλαιο και να συμμετάσχουν νόμιμα σε αυτή την επιχείρηση μαζί με τον ρωσικό στρατό».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button