ΑθλητισμόςΕνημέρωση

Γιατί η γάτα μου είναι μοναχική

Αν, λοιπόν, η γάτα σας φαίνεται να αντιπαθεί και να αποφεύγει όποια γάτα έρχεται στο παράθυρο, ή ακόμα χειρότερα, το δεύτερο γατάκι που φέρατε μόλις στο σπίτι, μην ανησυχείτε: δεν είστε μόνος/η.

Για ποιους λόγους μπορεί η γάτα σας να εχθρεύεται τις άλλες γάτες, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να τη βοηθήσετε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έλλειψη κοινωνικοποίησης
Οι γάτες που δεν κοινωνικοποιούνται επαρκώς σε μικρή ηλικία μπορεί να δυσκολευτούν να αλληλεπιδράσουν με άλλες γάτες μεγαλώνοντας.

Η ιδανική περίοδος κοινωνικοποίησης για ένα γατάκι είναι η ηλικία των 2-7 εβδομάδων. Τα γατάκια που δεν μαθαίνουν από μικρά να παίζουν με άλλες γάτες μπορεί να εμφανίσουν εχθρικότητα και επιθετικότητα όταν συναντούν άλλα ζώα, όσο μεγαλώνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοναχικότητα
Κάποιες γάτες που μεγαλώνουν μόνες τους αφού πάνε στο παντοτινό τους σπίτι, δεν επιθυμούν την παρουσία άλλων εκπροσώπων του είδους στη ζωή τους. Έχοντας συνηθίσει τη μοναχικότητα και την ανεξαρτησία τους, ενδέχεται να μην αντιδράσουν θετικά αν τις αναγκάσουμε να μοιραστούν το χώρο τους με μια άλλη γάτα.

Διατάραξη της ρουτίνας
Αν η ρουτίνα της γάτας σας διαταραχθεί σημαντικά, για παράδειγμα, με τον ερχομό δεύτερης γάτας στο σπίτι, ενδέχεται να εμφανίσει έντονο στρες. Γι’ αυτό, αν έχετε σκοπό να υιοθετήσετε δεύτερη γάτα, η γνωριμία τους πρέπει να λάβει χώρα με μεγάλη υπομονή και προσοχή, ώστε να συνηθίσουν η μία την άλλη χωρίς να νιώθουν πίεση.

Εδαφικότητα
Οι γάτες, ειδικά αν έχουν μεγαλώσει μόνες τους, δεν επιθυμούν να μοιράζονται τον χώρο τους με άλλα ζώα. Χρησιμοποιούν φερομόνες για να μαρκάρουν την περιοχή τους και να κρατήσουν μακριά τους εισβολείς. Μπορεί, ακόμα, να μαρκάρουν την περιοχή τους ουρώντας. Πολλές φορές, η στείρωση της γάτας μπορεί να επιλύσει αυτά τα προβλήματα.

Ανταγωνισμός
Αν στο σπίτι σας ζουν παραπάνω από μία γάτες, υπάρχει περίπτωση να βιώνουν έντονο άγχος σχετικά με το αν επαρκεί το φαγητό και το νερό, αν μπορούν να μοιράζονται την αμμολεκάνη, τα ονυχοδρόμια και τα κρεβάτια. Ταΐζετε τις γάτες σας σε διαφορετικούς χώρους, παρέχετέ τους παραπάνω μπολ με νερό, καθώς και μία αμμολεκάνη παραπάνω από τον αριθμό των γατών. Τοποθετήστε τα μπολ και τις αμμολεκάνες σε σημεία που θα δίνουν στη γάτα σας καλή ορατότητα του δωματίου, ώστε να νιώθει ασφαλής όσο τα χρησιμοποιεί.

Πηγή: govastiletto.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button