ΕνημέρωσηΟικονομία

Γιατί οι βροχές στο Βιετνάμ μέχρι τέλος του μηνός θα κρίνουν τις τιμές στο φλιτζάνι μας

Χρειάζονται πολύ περισσότερες βροχές στην κορυφαία παραγωγό ζώνη καφέ ρομπούστα στο Βιετνάμ, ακόμη και μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών που προκάλεσε την πτώση των παγκόσμιων τιμών, σημειώνει το Bloomberg με αφορμή την πρόσφατη εκτίναξη των τιμών του καφέ..

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) στο Λονδίνο έπεσαν περισσότερο από 20% σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, καθώς οι βροχές έφεραν κάποια ανακούφιση στις θερμές, ξηρές περιοχές καλλιέργειας. Αυτό συνέβη μετά την άνοδο των τιμών του καφέ ρομπούστα που χρησιμοποιείται σε μείγματα εσπρέσο και στιγμιαία ροφήματα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 ετών τον Απρίλιο λόγω της έλλειψης προσφοράς που προκλήθηκε από την ξηρασία στο Βιετνάμ.

«Οι βροχές άρχισαν σε όλα τα κεντρικά υψίπεδα, αλλά είναι ανομοιόμορφες», δήλωσε ο Trinh Duc Minh, επικεφαλής της Ένωσης Καφέ Buon Ma Thuot στην επαρχία Dak Lak, βασικό παραγωγό. «Απέχει ακόμη πολύ από αυτό που χρειάζονται τα φυτά κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου σχηματισμού καρπών».

Περίπου το 40% των φυτών καφέ στην Dak Lak, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της συγκομιδής της χώρας, δεν έχουν λάβει αρκετό νερό, σύμφωνα με τον Minh, ο οποίος δήλωσε ότι η συνολική βροχόπτωση στην επαρχία αυτό το μήνα είναι πιθανό να είναι 50% χαμηλότερη από την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι βροχοπτώσεις στην Dak Lak τον Μάιο είναι συνήθως κατά μέσο όρο 200 χιλιοστά, δήλωσε ο Minh, και η ποσότητα μέχρι στιγμής ήταν 20-30 χιλιοστά.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία δήλωσε ότι η ξηρασία στη ζώνη του καφέ μπορεί να υποχωρήσει τις τελευταίες 10 ημέρες του Μαΐου, με μηνιαία βροχόπτωση έως και 40% χαμηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button