ΕνημέρωσηΟικονομία

Γιατί τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ βρίσκονται σε χαμηλό 40 ετών

Ένα από τα «απόνερα» της ενεργειακής κρίσης είναι η απομείωση των στρατηγικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου σε χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Τα εν λόγω αποθέματα πετρελαίου διατηρούνται από όλες τις χώρες-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε ενδεχόμενη διαταραχή της προμήθειας.

Στόχος τους είναι να καλύψουν τις ανάγκες έως και για 90 ημέρες στην περίπτωση που επαναληφθούν γεγονότα όπως οι πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970, πράγμα καθόλου αφάνταστο τη σημερινή εποχή αν λάβουμε υπόψη τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Στην περίπτωση των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν άντλησε σημαντικές ποσότητες από τα στρατηγικά αποθέματα την τελευταία διετία με στόχο να συγκρατήσει τις τιμές που είχαν πάρει την ανιούσα. Συγκεκριμένα, αντλήθηκαν 180 εκατ. βαρέλια όλη εκείνη την περίοδο.

Ως αποτέλεσμα, βρίσκονται σήμερα σε χαμηλό 40 ετών, καθώς ανέρχονται σε 367 εκατ. βαρέλια.

Ο Λευκός Οίκος έβαλε πέρυσι στόχο για να αναπληρώσει τα αποθέματα, αγοράζοντας σιγά-σιγά ποσότητες από την αγορά. Όμως, έθεσε μια τιμή-στόχο έως στα 79 δολάρια/βαρέλι, η οποία στην πράξη δεν ήταν επαρκής.

Τους τελευταίους μήνες οι τιμές του πετρελαίου WTI βρέθηκαν σταθερά πάνω από αυτό το όριο, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να σταματήσει τις αγορές πριν μερικούς μήνες. Σήμερα η τιμή του είναι κοντά στα 80 δολάρια.

Ο ενεργειακός σύμβουλος του προέδρου, Άμος Χόξτιν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για να καλύψουν κάθε πιθανή ανησυχία στην οικονομία: «Προς το παρόν παρακολουθούμε την αγορά και αν χρειαστεί να αντλήσουμε από τα αποθέματα, τότε ο πρόεδρος έχει δείξει την βούλησή του να το πράξει».

Όλα αυτά τη στιγμή που οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είναι μόνιμα αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν, ενώ στις ίδιες τις ΗΠΑ είναι χρονιά εκλογών και ο Μπάιντεν το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι να δει τις τιμές των καυσίμων να ανεβαίνουν.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου βρίσκονταν στις αρχές του έτους κοντά στα επίπεδα των 132 ημερών, άρα θεωρούνται επαρκή.

To άρθρο Γιατί τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ βρίσκονται σε χαμηλό 40 ετών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button