ΕνημέρωσηΟικονομία

Η πλειοψηφία των Γερμανών υπέρ της πλήρους μετεγκατάστασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από την Βόννη στο Βερολίνο

Υπέρ της πλήρους μετεγκατάστασης των ομοσπονδιακών υπουργείων και των υπηρεσιών τους από την Βόννη στο Βερολίνο τάσσεται η πλειοψηφία των Γερμανών, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Τύπου dpa, το 53% των ερωτηθέντων θα ήθελε να δει τις κυβερνητικές υπηρεσίες να μετακομίζουν στο Βερολίνο. Μόνο το 25% διαφωνεί με την ιδέα, ενώ το 22% δεν εξέφρασε γνώμη. Ενδεικτικά, στην ανατολική Γερμανία, το ποσοστό εκείνων που θέλουν την μετεγκατάσταση ανέρχεται σε 65%, με τις αντίθετες απόψεις να περιορίζονται στο 15%. Επιπλέον, μεταξύ των κατοίκων του Βερολίνου, την μετεγκατάσταση υποστηρίζει το 69%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, έξι από τα 14 ομοσπονδιακά υπουργεία εξακολουθούν να διατηρούν την έδρα τους στην Βόννη – τα Υγείας, Παιδείας και Έρευνας, Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, ‘Αμυνας και Αναπτυξιακής Συνεργασίας. Ακόμη όμως και τα υπόλοιπα, τα οποία έχουν την επίσημη έδρα τους στο Βερολίνο, διατηρούν μια δεύτερη έδρα στην Βόννη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, μεταξύ Βερολίνου και Βόννης πραγματοποιούνται ετησίως περίπου 40.000 τηλεδιασκέψεις, ενώ σε περιόδους αιχμής οι μετακινήσεις εργαζομένων μεταξύ των δύο πόλεων έφθαναν και τις 20.000 ετησίως. Πρόσφατα, η Ένωση Φορολογουμένων υπολόγισε το κόστος της διατήρησης δεύτερης έδρας σε 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Μεταξύ των προτάσεων για την αξιοποίηση των κυβερνητικών εγκαταστάσεων στην Βόννη είναι η παραχώρησή τους στον ΟΗΕ, αλλά και η δημιουργία κέντρου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button