Η αυριανή (22/10) έναρξη της διήμερης Συνόδου των BRICS στο Καζάν (Ρωσία), έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Συμμετέχουν σ’ αυτή δύο συν μία οικονομίες, οι οποίες, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, βρίσκονται σε ανοικτό πόλεμο με την «Δύση».
Από τα εννέα κράτη μέλη των BRICS, ήτοι την Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, την Ν. Αφρική, το Ιράν, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο χώρες η Ρωσία και το Ιράν εμπλέκονται ήδη στους δύο εν ενεργεία πολέμους, στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη. Ενώ η Κίνα επισήμως αποτελεί σύμφωνα με τα συνεδριακά κείμενα της τελευταίας Συνόδου του ΝΑΤΟ, τον βασικό και κύριο αντίπαλο της «Δύσης» τόσο στον Ειρηνικό όσο και στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.
Στην Σύνοδο των BRICS, τρία είναι τα βασικά προς συζήτηση ζητήματα: η ενσωμάτωση νέων χωρών (έχουν ζητήσει 30 περίπου χώρες την ένταξή τους), η επέκταση της λειτουργίας της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας που έχει ήδη ιδρυθεί (2014) και λειτουργεί σαν εναλλακτική της Παγκόσμιας Τράπεζας (και του ΔΝΤ). Και η συστηματοποίηση του νέου δικτύου διεθνών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που θα μπορεί να αντικαταστήσει το SWIFT (αυτό από το οποίο έχει αποκλειστεί η Ρωσία μετά το 2022).
Στο μεταξύ τα δύο τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των χωρών μελών και των υποψηφίων προς ένταξη χωρών (μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία) στα εθνικά τους νομίσματα και όχι το δολάριο.
Τα οικονομικά – και δημογραφικά μεγέθη – των BRICS (ιδιαίτερα αν στην αυριανή Σύνοδο η επιτραπεί η αύξηση των μελών) ως γνωστόν αποτελούν πλέον το μοναδικό «μέγεθος» παγκοσμίως που μπορεί να συγκριθεί με τις οικονομίες του G-7.
Ένα ισχυρό στοιχείο αυτής της πραγματικότητας είναι ότι οι BRICS και η «περιφέρειά» τους, συμπεριλαμβάνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των χωρών παραγωγών ορυκτών ενεργειακών προϊόντων (φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ουράνιο), ενώ στις χώρες αυτές ή από τις χώρες αυτές, ελέγχεται η εξόρυξη και η εμπορία της πλειονότητας των λεγόμενων «σπανίων γαιών», σε πλανητική κλίμακα.
Πέραν όμως των καθοριστικών αυτών στοιχείων, που αφορούν τον «πλούτο» και την παραγωγική δεινότητα αυτής της ομάδας χωρών, για να εκτιμήσει κανείς την σημασία των αποφάσεων που θα προκύψουν αυτό το διήμερο στο Καζάν, πρέπει να συνυπολογίσει τρείς επιπλέον βασικούς παράγοντες.
Πρώτον ότι στις χώρες αυτές βρίσκεται «αποθηκευμένο» με την μορφή assets (συναλλαγματικών και μη), ένα σημαντικό μέρος του γιγάντιου αμερικανικού χρέους των 36 τρις δολ.
Δεύτερον πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του ότι σε λιγότερο από τρείς εβδομάδες, στις ΗΠΑ θα εκλεγεί νέος πρόεδρος. Με μεγάλη πιθανότητα αυτός να είναι ο Τράμπ. Οι δηλωμένες προθέσεις του, τόσο στο οικονομικό πεδίο όσο και στην εξωτερική πολιτική, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε συνολική ανατροπή το μέχρι στιγμής Status Quo με τους BRICS, τόσο στα δύο πολεμικά μέτωπα, όσο και στο οικονομικό μέτωπο με Ε.Ε. και Κίνα.
Τρίτον, είναι πολύ πιθανό, μέσα στον λίγο χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ, το ένα από τα δύο πολεμικά μέτωπα, αυτό της Μέσης Ανατολής να οδηγηθεί σε μείζονα «έκρηξη», αν το Ισραήλ πραγματοποιήσει την επίθεση που έχει προ-αγγείλει στο Ιράν. Με άγνωστες συνέπειες, οικονομικές και γεωπολιτικές, δίνοντας έτσι στο «μέτωπο» του G-7 με τους BRICS, ποιοτικά νέες εκρηκτικές και μη αξιολογήσιμες προς το παρόν κρισιακές διαστάσεις με διεθνείς συνέπειες, οικονομικές και πολιτικές.
Για όλους αυτούς τους λόγους και … πολλούς άλλους, που δεν αφορούν στο σχόλιο αυτό, το διήμερο 22-23 Οκτώβρη στο Καζάν, είναι εξαιρετικά κρίσιμο και καθοριστικό ακόμα και για την Ελλάδα. Καθώς και αυτή έμμεσα και άμεσα εμπλέκεται ήδη σε όλα τα προαναφερθέντα «μέτωπα»…
Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.