Διεθνή επικαιρότητα

Η Βενεζουέλα το πρώτο κράτος που θα χάσει όλους τους παγετώνες του

Η Βενεζουέλα εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει το πρώτο κράτος στη σύγχρονη ιστορία που έχασε όλους τους παγετώνες της.

Ο επιστημονικός οργανισμός, International Cryosphere Climate Initiative (ICCI) σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) αναφέρει ότι ο μόνος παγετώνας του έθνους της Νότιας Αμερικής, που βρίσκεται στο όρος Χούμπολτ στις Άνδεις, έχει χάσει πλέον τον πάγο του σε σημείο που δεν μπορεί «να χαρακτηριστεί ως παγετώνας».

Να σημειωθεί ότι, η Βενεζουέλα έχει χάσει τουλάχιστον ακόμη έξι παγετώνες τον περασμένο αιώνα.

Με την παγκόσμια μέση θερμοκρασία να καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ λόγω της κλιματικής κρίσης, η απώλεια πάγου αυξάνεται θεαματικά, συμβάλλοντας στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε όλο τον κόσμο.

Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι το γεγονός ότι ο παγετώνας έχει συρρικνωθεί από 4.500 στρέμματα σε μόλις δύο, όπως διαπίστωσαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντες στην Κολομβία.

Αν και δεν υπάρχει παγκόσμιο πρότυπο για το ελάχιστο μέγεθος που πρέπει να έχει ένα σώμα πάγου για να χαρακτηριστεί ως παγετώνας, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναφέρει ότι μια κοινά αποδεκτή κατευθυντήρια γραμμή είναι περίπου 100.000 στρέμματα.

Ο καθηγητής επιστημών συστημάτων γης στο University College του Λονδίνου, Μαρκ Μάσλιν δήλωσε ότι ένας παγετώνας όπως το Χούμπολτ, με μέγεθος περίπου δύο γηπέδων ποδοσφαίρου «δεν είναι παγετώνας».

«Οι παγετώνες είναι πάγοι που γεμίζουν κοιλάδες – αυτός είναι ο ορισμός – επομένως θα έλεγα ότι η Βενεζουέλα δεν έχει καθόλου παγετώνες» εξήγησε στο BBC.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button