Διεθνή επικαιρότητα

ΗΠΑ: Απορρίψεις ασύλου και απελάσεις με διαδικασίες εξπρές

Αλλάζουν τη διαδικασία για το άσυλο οι ΗΠΑ  προωθώντας την ευκολότερη απόρριψη αιτήσεων και την απέλαση όσων κρίνονται επικίνδυνοι «για την εθνική ασφάλεια» και καταδικασμένων για σοβαρά εγκλήματα.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη (9/5) «ρύθμιση» που θα επιτρέπει την απέλαση με ταχείες διαδικασίες προσώπων που έχουν υποβάλει αιτήσεις να τους χορηγηθεί άσυλο, αλλά κρίνεται πως εγείρουν «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», ή έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε εκστρατεία για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, πιέζεται από τους Ρεπουμπλικάνους πολέμιούς του, ιδίως τον αντίπαλο και προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, που του προσάπτουν απραξία ως συνενοχή στην παράνομη μετανάστευση, κατ’ αυτούς την «εισβολή».

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες —δεν θα τεθεί σε εφαρμογή παρά έπειτα από διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης διάρκειας 30 ημερών— προβλέπει ότι οι δημόσιοι λειτουργοί που χειρίζονται τις αιτήσεις ασύλου θα μπορούν να τις απορρίπτουν μονομιάς, μέσα σε μερικές ημέρες, εξήγησε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η ρύθμιση θα επιτρέψει «να εντοπίζονται και να απελαύνονται ταχύτερα πρόσωπα που εγείρουν κίνδυνο ως προς την ασφάλεια και δεν υπάρχει νομικά λόγος να παραμένουν εδώ», συνόψισε ο υπουργός Αλεχάντρο Μαγιόρκας, σύμφωνα με το κείμενο.

Ο νέος κανονισμός αφορά πρόσωπα «καταδικασμένα για έγκλημα εξαιρετικά σοβαρό», που ενέχονται «σε διωγμούς άλλων προσώπων» ή οι αιτήσεις των οποίων απορρίπτονται «για λόγους που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια ή την τρομοκρατία», σύμφωνα με το υπουργείο.

Σήμερα, τα πρόσωπα αυτά τίθενται υπό κράτηση ωσότου διεξαχθεί ακροαματική διαδικασία ενώπιον δικαστή αρμόδιου για μεταναστευτικές υποθέσεις. Η διαδικασία αυτή «μπορεί να έχει διάρκεια ετών κι έχει μεγάλο κόστος από άποψη πόρων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button