Διεθνή επικαιρότητα

Ιταλία: Απεργία των δημοσιογράφων της RAI ενάντια στις κυβερνητικές παρεμβάσεις

Σε απεργία προχώρησαν οι δημοσιογράφοι του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ιταλίας RAI, διαμαρτυρόμενοι για θέματα έλλειψης προσωπικού αλλά και για τις πολιτικές παρεμβάσεις από τη ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.

«Προτιμάμε να χάσουμε ένα ή περισσότερα μεροκάματα, παρά να χάσουμε την ελευθερία μας», δήλωσε η USIGRai, το κύριο συνδικάτο που εκπροσωπεί τους 2.000 δημοσιογράφους του φορέα, σε ένα βίντεο που υπερασπίζεται την εικοσιτετράωρη απεργία.

Ωστόσο, η διοίκηση της RAI κατηγόρησε την USIGRai ότι προωθεί «φέικ νιούζ» και ότι καθοδηγείται από «ιδεολογικά και πολιτικά κίνητρα».

Η USIGRai εξήγγειλε την απεργία στα τέλη του περασμένου μήνα, αναφέροντας μεταξύ άλλων «τον ασφυκτικό έλεγχο επί της δημοσιογραφικής δουλειάς, με την απόπειρα να περιοριστεί η RAI σε μεγάφωνο της κυβέρνησης». Είχε ήδη χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση για να καταγγείλει αυτό που οι επικριτές λένε ότι είναι η αυξανόμενη επιρροή στη RAI από πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στην πρωθυπουργό Μελόνι, ηγέτη των μετα-φασιστών «Αδελφών της Ιταλίας».

Λογοκρισία σε συγγραφέα που επέκρινε την Μελόνι

Στο βίντεό της, η USIGRai σημείωσε ιδιαίτερα την απόφαση να «λογοκρίνει» έναν μονόλογο ενός σημαντικού συγγραφέα που επέκρινε την Μελόνι ενόψει της Ημέρας της Απελευθέρωσης στις 25 Απριλίου, όταν οι Ιταλοί τιμούν την ήττα του φασισμού και των ναζί στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Αντόνιο Σκουράτι είχε κατηγορήσει το κόμμα της Μελόνι ότι προσπαθεί να «ξαναγράψει την ιστορία», αποδίδοντας τις χειρότερες υπερβολές της φασιστικής διακυβέρνησης του Μουσολίνι στη συνεργασία με τη Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ.

Η USIGRai διαμαρτύρεται ακόμη για ζητήματα στελέχωσης, λέγοντας ότι οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, ενώ ορισμένοι δημοσιογράφοι αφήνονται να μαραζώνουν με προσωρινές συμβάσεις.

Στη δική της βιντεοσκοπημένη δήλωση, η διοίκηση της RAI δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία λογοκρισία» και ότι προσπαθεί να μετατρέψει τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα σε μια «σύγχρονη εταιρεία ψηφιακών μέσων».

Σε ένδειξη του αντίκτυπου της απεργίας, το εικοσιτετράωρο ειδησεογραφικό κανάλι της RAI έδειχνε τη Δευτέρα προηχογραφημένα αφιερώματα.

Η Εθνική Ομοσπονδία Τύπου της Ιταλίας (FNSI) προσέφερε την υποστήριξή της στους απεργούς. Ωστόσο, μια μικρότερη ένωση δημοσιογράφων της RAI, η UNIRai, καταδίκασε την απεργία ως «πολιτική». Υπερασπίστηκε την επιστροφή στον «πλουραλισμό» στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο οποίος χρηματοδοτείται εν μέρει από ανταποδοτικό τέλος.

Ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του οποίου η ανώτατη διοίκηση επιλέγεται από την πολιτική εξουσία, η ανεξαρτησία της RAI -η οποία έχει τηλεοπτικό μερίδιο τηλεθέασης prime time περίπου 39%- αποτελούσε πάντα θέμα συζήτησης. Αλλά η άφιξη στην εξουσία της Μελόνι, η οποία σχημάτισε συνασπισμό με το ακροδεξιό κόμμα της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και το δεξιό Forza Italia του εκλιπόντος Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει πολλαπλασιάσει τις ανησυχίες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button