Διεθνή επικαιρότητα

Κινητοποιήσεις εργαστηριακών γιατρών της Περιφέρειας για το clawback

Ξεκίνησαν από χθες Τετάρτη 8 Μαϊου οι κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών με κλείσιμο των ιατρείων, και αίτημά την κατάργηση του clawback. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι στηρίζει τις διεκδικήσεις και αντιδράσεις των εργαστηριακών γιατρών, «οι οποίοι επί δώδεκα συνεχή χρόνια υφίστανται μια διαρκή υφαρπαγή των αποζημιώσεων που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ (clawback) , η οποία το  τελευταίο χρονικό διάστημα  αγγίζει τα όρια του 60%.

Ο ΙΣΘ  με απόφαση του ΔΣ καλύπτει απόλυτα τις αντιδράσεις και διεκδικήσεις που έχουν εξαγγείλει οι περιφερειακές ενώσεις εργαστηριακών γιατρών και καλεί την πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία οδηγεί καθημερινά σε αφανισμό τα μικρά και μεσαία διαγνωστικά εργαστήρια. Η κινητοποίηση καλύπτεται και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Οι πόρτες τους θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Παρασκευή (10/5), σε μια έσχατη προσπάθεια να ακουστεί η κραυγή αγωνίας τους για την επιβίωσή τους. Η αντίδραση αφορά σε 1.400 εργαστήρια (βιοπαθολογικά, μικροβιολογικά και ορισμένα ακτινολογικά) όλης της Ελλάδας, πλην της Αττικής και του Πειραιά, και η συμμετοχή είναι υψηλή. Αυτή είναι η πρώτη από τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι 6 περιφερειακές ενώσεις και σύνδεσμοι εργαστηριακών γιατρών, με περιορισμό της λειτουργίας των εργαστηρίων, το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εργαστηριακοί γιατροί κάνουν λόγο για «μεγάλη οικονομική εξαθλίωση». Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρέος που καλούνται να διαχειριστούν όλα τα εργαστήρια της χώρας, αυτή τη στιγμή, προσεγγίζει το 1,6 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button