ΕνημέρωσηΠολιτική

ΚΚΕ για Πρωτομαγιά: Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα, μέρα

«Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, 138 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886, πρωτοστατώντας στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την Εργατική Πρωτομαγιά 2024.

Το ΚΚΕ τονίζει πως «η Πρωτομαγιά είναι ο φωτεινός φάρος της ασυμβίβαστης ταξικής πάλης, μέρα -ορόσημο στον αδιάκοπο αγώνα των καταπιεσμένων απέναντι στους εκμεταλλευτές τους, απέναντι σε όσους τους καταδικάζουν στην φτώχεια και την ανέχεια, την προσφυγιά και τους πολέμους.

Αυτόν τον αγώνα, για να παύσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον έδωσε και τον δίνει η εργατική τάξη της χώρας μας, θυσιάζοντας ακόμη και τα καλύτερα παιδιά της, τους αλύγιστους της ταξικής πάλης.

Εξάλλου, φέτος, συμπληρώνονται 80 χρόνια από την Πρωτομαγιά του 1944, εκείνο το πρωινό της Δευτέρας που τα γερμανικά καμιόνια διέσχισαν αξημέρωτα την Αθήνα απ’ το Χαϊδάρι προς την Καισαριανή. Εκεί, στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς, γράφτηκε μία από τις πιο λαμπρές και ηρωικές σελίδες στην Ιστορία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, με την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών από τους Γερμανούς κατακτητές.

Δεν ήταν τυχαία ούτε η σύνθεση των εκτελεσθέντων, ούτε η μέρα που επιλέχτηκε, ούτε ο τόπος της εκτέλεσης. Πρώτη Μάη, παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης επέλεξαν να εκτελέσουν 200 πρωτοπόρους αγωνιστές-κομμουνιστές, στις γειτονιές που αποτελούσαν προμαχώνες του αντιστασιακού αγώνα.

Το αίμα των 200 κομμουνιστών, που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή, οι εκτελέσεις με τον ήλιο ψηλά, φωτίζουν ως σήμερα τον ηρωισμό, το θάρρος, την τόλμη, το μεγαλείο των κομμουνιστών μπροστά στις πολεμικές μηχανές του ιμπεριαλισμού».

«Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα»

«Το μήνυμα αυτό είναι επίκαιρο όσο ποτέ, γιατί η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους λαούς να ματώνουν, όχι μόνο στους χώρους της εκμετάλλευσης, αλλά και στα πεδία των μαχών, για τα κέρδη των λίγων. Στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας που μαίνεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια στο έδαφος της Ουκρανίας, στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή, σε δεκάδες ακόμα πολεμικές εστίες και συγκρούσεις σε ολόκληρο των πλανήτη» υπογραμμίζει το ΚΚΕ σημειώνοντας ότι «η φετινή απεργία της 1ης Μάη, αποκτά εκ των πραγμάτων έντονο αντιιμπεριαλιστικό και αντιπολεμικό στίγμα και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βήμα καταδίκης των εγκλημάτων του καπιταλισμού, της πολιτικής της εμπλοκής της χώρας μας, σε συνέχεια των μαζικών αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων που έχουν προηγηθεί στην Ελλάδα και διεθνώς».

«138 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του 1886, με κύριο αίτημα τότε την καθιέρωση του 8ωρου, ο αγώνας για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, είναι πιο αναγκαίος από ποτέ. Στην “ΕΕ της ευημερίας”, τον 21ο αιώνα, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων κατεδαφίζονται εργατικά δικαιώματα, δυναμώνει η εκμετάλλευση και επιστρέφει ο “μεσαίωνας” στις εργασιακές σχέσεις, στο ωράριο, στους μισθούς» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του κόμματος.

Προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι «τη φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να ακουστεί και πάλι δυνατά το σύνθημα που έχει συνενώσει όλους τους μεγάλους αγώνες των τελευταίων ετών στη χώρα μας: Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Όσο το καπιταλιστικό κέρδος θα αποτελεί το κριτήριο της ανάπτυξης, τόσο θα υπάρχουν πόλεμοι, δυστυχία, προσφυγικές ροές, φτώχεια, μισθοί που θα εξαντλούνται στο 15μερο, ανεργία και μισή ζωή, εντατικοποίηση της εργασίας, κάθε λογής εγκλήματα».

«Η καπιταλιστική εξουσία και οι κυβερνήσεις της δεν είναι παντοδύναμες. Οι ζωντανές δυνάμεις του κινήματος, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα που κοντράρονται καθημερινά σε κλάδους και χώρους δουλειάς, οι αγρότες και μικροί επαγγελματίες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, το κίνημα της νεολαίας, δείχνουν το δρόμο της ελπίδας και της σύγκρουσης, την αναγκαιότητα της κοινωνικής συμμαχίας. Αποτελούν την πραγματική αντιπολίτευση στη χώρα. Εκεί κατέθεσε και θα συνεχίσει να καταθέτει όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ» τονίζει η ανακοίνωση και καταλήγει, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Οι εργατικοί αγώνες των τελευταίων ετών, σε πολλές χώρες της ΕΕ και όχι μόνο, τα εκατομμύρια που βγήκαν στους δρόμους, από την πλατεία της Βαστίλης στο Παρίσι μέχρι την πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, κάνουν τα ψεύτικα συνθήματα της ΕΕ των λόμπι και των μονοπωλιακών ομίλων να “ξεθωριάζουν” ακόμα περισσότερο και παράλληλα δείχνουν τον δρόμο της ελπίδας. Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα αποτελέσει το καλύτερο μήνυμα ενδυνάμωσης αυτής της ελπίδας, που θα φτάσει και θα ακουστεί δυνατά σε όλη την Ευρώπη.

Με την εργατική τάξη μπροστά, με κοινωνική-λαϊκή συμμαχία, προχωράμε με αισιοδοξία και το βλέμμα στο μέλλον, για τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης! Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού!

Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά!»

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button