Διεθνή επικαιρότητα

Μέρκελ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε ξεκινήσει το 2008 – Χάρη στη διπλωματία τον αποφύγαμε

Η τέως καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε ξεσπάσει νωρίτερα και πιθανότατα θα ήταν χειρότερος, αν το Κίεβο είχε ξεκινήσει την πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2008.

«Θα είχαμε δει στρατιωτική σύγκρουση ακόμη νωρίτερα. Μου ήταν απολύτως σαφές ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα έμενε άπραγος να παρακολουθεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ χωρίς αντίδραση», αναφέρει η τέως καγκελάριος σε συνέντευξή της στο BBC.

Στη συνέντευξή της με αφορμή την έκδοση των απομνημονευμάτων της με τίτλο «Ελευθερία», η Άνγκελα Μέρκελ απαντά στην κριτική που της ασκείται ότι υπήρξε «πολύ ήπια απέναντι στη Μόσχα» και ότι αποδείχθηκε «πολύ αργή στο να βοηθήσει το Κίεβο», καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν δεν είχε εμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ το 2008, δεν θα είχε ξεσπάσει ο πόλεμος το 2022.

«Θα είχαμε δει στρατιωτική σύγκρουση ακόμη νωρίτερα. Ήταν απολύτως σαφές σε εμένα ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα έμενε άπραγος να παρακολουθεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ χωρίς αντίδραση», αναφέρει και προσθέτει: «Και τότε, η Ουκρανία ως χώρα σίγουρα δεν θα ήταν τόσο προετοιμασμένη όσο ήταν τον Φεβρουάριο του 2022».

Τα πυρηνικά της Ρωσίας

Η Μέρκελ εκφράζει ανησυχία για τις απειλές του Βλάντιμιρ Πούτιν ως προς τη χρήση πυρηνικών όπλων: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τη χρήση πυρηνικών όπλων», λέει και προσθέτει:

«Ευτυχώς, η Κίνα μίλησε επίσης γι’ αυτό πριν από λίγο καιρό. Δεν πρέπει να μας παραλύει ο φόβος, αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη ή μαζί με τις ΗΠΑ, μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο», ανέφερε, προσθέτοντας πως «οι δυνατότητες είναι τρομακτικές».

Η ίδια υποστηρίζει πως έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να εξασφαλίσει ειρηνικά μέσα συνεργασίας με τη Ρωσία, με την εισβολή να ξεκινά λίγους μήνες αφότου αποχώρησε από το αξίωμά της.

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία οδήγησε σε επανεξέταση της ενεργειακής πολιτικής, της διπλωματίας με τη χώρα αλλά και της μεταναστευτικής πολιτικής που είχε χαράξει η ίδια και ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση επί των ημερών της.

Η Άνγκελα Μέρκελ επιμένει ότι προσπάθησε να αποτρέψει τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας διπλωματία και διαπραγματεύσεις, οι οποίες τελικά απέτυχαν, όπως παραδέχεται η ίδια.

Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των επτά (G7) συναντώνται από σήμερα κοντά στη Ρώμη για δύο ημέρες συνομιλιών οι οποίες θα επικεντρωθούν στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, παρουσία των περιφερειακών τους ομολόγων, αλλά και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη διάρκεια αυτής της συνόδου, που θα διεξαχθεί στο Φιούτζι και το Ανάνι κοντά στη Ρώμη, θα συζητηθούν κυρίως τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εις βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ και του επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, με την πρώτη συνεδρίαση να είναι αφιερωμένη στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά θάλασσα, πέντε ημέρες αφού οι ΗΠΑ άσκησαν και πάλι βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε την κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Με τους εταίρους μας θα συζητήσουμε τα μέσα στήριξης των προσπαθειών με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και τον Λίβανο, τις πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την υποστήριξη του πληθυσμού και την προώθηση ενός αξιόπιστου για τη σταθερότητα στην περιοχή πολίτικού ορίζοντα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.

Η Ιταλία, που ασκεί αυτή την περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία της G7, των πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιαπωνία, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία), προσέθεσε στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης και μια συνεδρίαση διευρυμένου διαλόγου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ. Σε αυτή θα πάρει μέρος και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ.

Αύριο, Τρίτη, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση στην περιοχή της Ινδίας- Ειρηνικού, παρουσία υπουργών πολλών ασιατικών χωρών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 θα αναφερθούν επίσης στις κρίσεις στην Αϊτή, το Σουδάν και τη Βενεζουέλα.


Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button