ΕνημέρωσηΠολιτική

Μικρή ανάσα για τα ελληνικά ομόλογα

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις τους. Στην εγχώρια αγορά παρατηρήθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον συμπιέζοντας έτσι το περιθώριο του 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου Γερμανικού κάτω από το 1%.

Το θετικό κλίμα που επικράτησε στην αγορά τροφοδότησε κατά κύριο λόγο η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τα οποία με σχετική βεβαιότητα προκύπτει ότι η Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της στην προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στις 6 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα αναφέρεται στη συνεδρίαση της 11ης Απριλίου ότι «η ΕΚΤ θεωρεί εύλογο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι σε θέση να αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο».

Μάλιστα ορισμένα από τα μέλη του Δ.Σ. εμφανίστηκαν βέβαια για τις προοπτικές, που ορισμένοι ζήτησαν ακόμη και να αρχίσει η χαλάρωση τον Απρίλιο, μια πρόταση που τελικά απορρίφθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία, η οποία υποστήριξε ότι θα πρέπει να κρατήσουν στάση αναμονής μέχρι να δοθούν περισσότερα στοιχεία για τους μισθούς και τις τιμές.

Σημειώνεται ότι οι αγορές προεξοφλούν τώρα έως και τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, εκ των οποίων οι δύο μετά τον Ιούνιο, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, όταν η ΕΚΤ θα δημοσιεύει τις νέες οικονομικές προβλέψεις. Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 119 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 62 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,49% από το 3,53% που έκλεισε χθες, έναντι 2,51% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 0,98%. Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0768 δολάρια από το επίπεδο των 1,0785 δολαρίων, που άνοιξε η αγορά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button