Διεθνή επικαιρότητα

Νετανιάχου: Η πρόταση της Χαμάς μακριά από τις απαιτήσεις μας – Σημαντικό βήμα η κατάληψη της Ράφα

Με ένα νέο βίντεο – μήνυμα στα social media, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανεμφανίστηκε για να υποστηρίξει πως η τελευταία πρόταση της Χαμάς για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «στόχευε να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μετά την έναρξη της επιχείρησης- όπως την χαρακτηρίζουν οι Ισραηλινοί- στη Ράφα. 

Παράλληλα, δήλωσε ότι η κατάληψη της πλευράς της Γάζας στο πέρασμα της Ράφα ήταν ένα «σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση της εξάρθρωσης της Χαμάς.

«Αλλά αυτό δεν συνέβη», συνεχίζει να λέει στο ίδιο βίντεο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η επιχείρηση στη Ράφα έχει σκοπό να φέρει πίσω τους ομήρους και να εξαλείψει τη Χαμάς. Έχουμε ήδη αποδείξει στην προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων».

Το βίντεο με τις δηλώσεις του Νετανιάχου:

Τα τέσσερα σημεία της… συμφωνίας – διαφωνίας

Τέσσερα είναι τα σημεία της πρότασης Καταριανών και Αιγυπτίων για την κατάπαυση της πυρός, με τα οποία οι ισραηλινοί δεν συμφωνούν -σε αντίθεση με την Χαμάς- σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το Al Jazeera.

Τα θέματα αυτά θα τεθούν ενώπιον της Ισραηλινής αντιπροσωπείας, που θα βρεθεί στο Κάιρο απόψε, για νέες συνομιλίες. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, υπάρχουν τέσσερις πτυχές της πρότασης στην οποία έχει καταλήξει η Χαμάς, με τις οποίες το Ισραήλ έχει πρόβλημα:

  • Τερματισμός του πολέμου, δηλαδή μόνιμη κατάπαυση του πυρός,
  • Οι γυναίκες στρατιώτες να απελευθερωθούν σε δεύτερη φάση της διαδικασίας
  • Αν δεν βρεθούν 33 ζωντανοί όμηροι για την πρώτη φάση, τότε μπορούν να αντικατασταθούν με πτώματα, κάτι που ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι είναι ανεπίτρεπτο.
  • Το Ισραήλ θα είναι υποχρεωμένο να απελευθερώσει έναν συμφωνημένο αριθμό κρατουμένων από έναν κατάλογο που θα παράσχει η Χαμάς, χωρίς δικαίωμα βέτο για οποιαδήποτε μεμονωμένη περίπτωση.

Σημειώνεται πως οι συνομιλίες γίνονται υπό την ισραηλινή απειλή, πως «αν δεν υπάρξει πρόοδος θα προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο της επιχείρησης στη Ράφα και αυτό θα αυξήσει την πίεση στη Χαμάς», όπως σημειώνουν αξιωματούχοι. Από την πλευρά της η Χαμάς, κάνει λόγο για «τελευταία ευκαιρία» προς το Ισραήλ για να απελευθερώσει τους ομήρους του.

Tο Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στον ΟΗΕ

Το Ισραήλ δεν αφήνει τον ΟΗΕ, μετά την κατάληψη του συνοριακού περάσματος στη Ράφα, να βρεθεί στο σημείο, όπως κατήγγειλε κορυφαίος αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε «θανατική καταδίκη» το γεγονός ότι δεν μπορεί να περάσει βοήθεια στη Γάζα όπου έχουν παγιδευτεί εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, την ώρα που στα βλέμματα στρέφονται στην Αίγυπτο και τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία.

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία φυσική παρουσία στο σημείο διέλευσης της Ράφας, διότι μας αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτήν τη ζώνη», η οποία αποτελεί το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Γενς Λάρκε, κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης τύπου στη Γενεύη.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε τώρα ότι οι δύο κύριες αρτηρίες για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα είναι προς το παρόν «αποκομμένες».

Προειδοποίησε επίσης ότι η Γάζα έχει μόνο ένα ημερήσιο απόθεμα καυσίμων – που σημαίνει ότι είναι επείγουσα ανάγκη να επιτραπεί η διέλευση της βοήθειας.

Η άρνηση παροχής καυσίμων στη Γάζα για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ήταν θανατική καταδίκη.

Η κατάληψη του συνοριακού περάσματος της Ράφα από τους Ισραηλινούς είναι μία καταστροφική εξέλιξη γιατί αυτό είναι το μόνο σημείο που χρησιμοποιούσαν οι Παλαιστίνιοι για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να φύγουν από τη Γάζα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι και η ροή βοήθειας προς τη Γάζα σταμάτησε μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο. Εκτός από το πέρασμα στη Ράφα, έχει κλείσει το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, για λόγους ασφαλείας, το οποίο θα ανοίξει ξανά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button