ΕνημέρωσηΟικονομία

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν μιλά για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω Βουλγαρίας

Η Βουλγαρία είναι μια σημαντική χώρα διέλευσης για τις γειτονικές χώρες που λαμβάνουν φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του εδάφους της”, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι όλο και περισσότερες χώρες θα χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή.

Ο Αζέρος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν κατόπιν πρόσκλησης του Αλίεφ. Τόνισε ότι η Βουλγαρία και το Αζερμπαϊτζάν είναι στρατηγικοί εταίροι από το 2015 και οι διμερείς σχέσεις σημειώνουν έκτοτε μεγάλη πρόοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πολιτικός διάλογος και η δέσμευση καθιστούν δυνατή την επέκταση των βουλγαροαζερικών σχέσεων σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος», επεσήμανε.

«Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Βουλγαρίας έχει πολλαπλασιαστεί και ο κύριος μοχλός πίσω από την αύξηση αυτή είναι η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα«, δήλωσε ο Αλίεφ, προσθέτοντας ότι το τρέχον επίπεδο και οι μελλοντικές προοπτικές αυτής της εταιρικής σχέσης είναι “ιδιαίτερα ενθαρρυντικά”. «Οι εξαγωγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν προς τη Βουλγαρία αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο», επεσήμανε ο Αλίεφ διευκρινίζοντας ότι πέρυσι, το Αζερμπαϊτζάν μετέφερε 1,25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη βουλγαρική αγορά. Συγκριτικά, ο αριθμός αυτός ήταν μόλις 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022. Η ποσότητα που θα παραδοθεί στη Βουλγαρία το 2024 αναμένεται να φθάσει τα 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, που είναι περίπου το 50% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας.

«Επιδιώκαμε πάντα να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για την ενίσχυση του εμπορικού κύκλου εργασιών και της ενεργειακής συνεργασίας, που είναι μια σαφής ένδειξη της επιτυχίας μας», δήλωσε ο Αλίεφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Αζερμπαϊτζάν συμμετέχει ενεργά σε εκτενή συνεργασία με χώρες εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, στο έργο με το καλωδιακό σύστημα μεταφοράς πράσινης ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, αναφερόμενος στο έργο για την τοποθέτηση καλωδίου στον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η μελέτη σκοπιμότητας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες, θα δρομολογήσει την έναρξη του έργου. Επομένως, το Αζερμπαϊτζάν στοχεύει όχι μόνο να είναι προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και πάροχος πράσινης ενέργειας. Οι δυνατότητες είναι σημαντικές και θα συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα στο τέλος του έτους κατά τη διάρκεια της διάσκεψης COP29», δήλωσε ο Αλίεφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button