ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι γκρίζες ζώνες στο αφορολόγητο για φιλοδωρήματα και η αδικία με τα μπόνους

Σημεία που χρήζουν αποσαφήνισης περιβάλλουν την νέα φορολογική ρύθμιση για τα φιλοδωρήματα των εργαζομένων, η οποία και παρουσιάστηκε χθες (15.10.2024) κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ).

Η νέα φορολογική ρύθμιση που δρομολογεί για εφαρμογή -από 1η Νοεμβρίου 2024- το οικονομικό επιτελείο, καθιερώνει το αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ ανά μήνα (3.600 ευρώ σε ετήσια βάση) σε πληρωμές μέσω POS, και αφορά τους μισθωτούς εργαζόμενους σε εστίαση, παροχή υπηρεσιών ατομικής φροντίδας κ.ο.κ. 

Την ίδια στιγμή που παραμένουν ορθάνοιχτα ζητήματα, όπως πώς θα κατανέμεται το φιλοδώρημα στους δικαιούχους, κύκλοι της αγοράς διερωτώνται γιατί η συγκεκριμένη θέσπιση αφορολογήτου δεν προβλέπεται να ισχύσει και στα bonus που λαμβάνουν τα στελέχη και οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων και έτσι οι συγκεκριμένες παροχές θα συνεχίζουν να φορολογούνται κανονικά.

Αναλυτικά, οι γκρίζες ζώνες στη νέα ρύθμιση εστιάζονται στα εξής σημεία:

  1. Η απόδοση του φιλοδωρήματος μέσω της σχετικής επιλογής στο POS σημαίνει πως ο εργοδότης πρέπει να το αποδώσει στον εργαζόμενο στο τέλος του ωραρίου, την ίδια στιγμή που δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα εξασφαλιστεί ότι το φιλοδώρημα θα αποδοθεί στον εργαζόμενο για τον οποίο ο πελάτης έδωσε τα tips, αν θα δοθούν κατά αναλογία σε όλους τους εργαζομένους, ή αν είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη το πού και πώς θα αποδοθεί.
  2. Στην ρύθμιση, όπως αναφέρθηκε και στη συνέντευξη Τύπου, εισάγεται μια αντι – καταχρηστική διάταξη για όσους εργοδότες αποπειραθούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς δηλώνοντας μέρος αυτών ως φιλοδωρήματα, και η οποία διάταξη τιμωρεί τον εργοδότη με υποχρέωση πληρωμής «εισφοράς» 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών, χωρίς να ξεκαθαρίζεται υπέρ ποιου θα πληρώνεται η εισφορά, δηλαδή υπέρ της ΑΑΔΕ ή του ΕΦΚΑ (και αν καταβάλλεται υπέρ ΕΦΚΑ θα είναι ανταποδοτική) ή και των δύο.
  3. Τέλος, με βάση τις ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ, ορίζεται πως για το σύνολο του αφορολόγητου ποσού (σ.σ. έως 300 ευρώ/μήνα) από φιλοδωρήματα, εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές, εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ατομικές ή συλλογικές Συμβάσεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν αυτή η εξαίρεση αφορά ήδη υπάρχουσες και σε ισχύ συμβάσεις, και τι θα ισχύσει με άλλες που θα υπογραφούν στο μέλλον.
  4. Με βάση όσα προκύπτουν από σημερινές (16.10.2024) δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, το πέναλτι της «εισφοράς» 22% στον εργοδότη που μετατρέψει συμβάσεις (σ.σ. από πλήρη σε μερική απασχόληση) έτσι ώστε να είναι αφορολόγητο το φιλοδώρημα, θα αποτελέσει αντικίνητρο. Ωστόσο, ασαφές παραμένει πως θα αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε περίπτωση που ένας εργοδότης εξ αρχής προσλάβει ένα εργαζόμενο με σύμβαση μερικής απασχόλησης πχ 600 ευρώ μικτά υπό τον όρο να δώσει ως αφορολόγητο φιλοδώρημα 300 ευρώ στον εργαζόμενο. 

Υπενθυμίζεται, πως η νέα φορολογική ρύθμιση του υπουργείου η οποία ορίζει ως αφορολόγητο κάθε ποσό φιλοδωρήματος έως 300 ευρώ ανά μήνα (3.600 ευρώ ετησίως).

To άρθρο Οι γκρίζες ζώνες στο αφορολόγητο για φιλοδωρήματα και η αδικία με τα μπόνους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button