ΕνημέρωσηΟικονομία

Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Από το πρώτο εργοστάσιο της Ελευσίνας το 1902 στις αγορές των ΗΠΑ το 2025

Η ιστορία του ομίλου ΤΙΤΑΝ ξεκινά το 1902, όταν δημιουργήθηκε στην Ελευσίνα η πρώτη ελληνική τσιμεντοβιομηχανία. Το 1911 μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία Ανώνυμος Εταιρία Τσιμέντων «Ο ΤΙΤΑΝ», ενώ το 1912 η εταιρία εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Χτες (8.5.2024), 122 χρόνια μετά την ίδρυσή του και 112 χρόνια μετά την είσοδό του στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, η ιστορική τσιμεντοβιομηχανία της Ελλάδας, ανακοίνωσε ότι «ανοίγει φτερά» και για τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, όπου ήδη έχει μεγάλη επιχειρηματική παρουσία και μονάδες παραγωγής τσιμέντου.

Η τσιμεντοβιομηχανία που έχει συνδεθεί με την οικονομική πορεία της χώρας σε ολόκληρο τον 20ο αιώνα αλλά και στα πρώτο «τέταρτο» του 21ου αιώνα, συνεχίζει να μεγαλώνει να εξαπλώνεται τόσο σε χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Αίγυπτο, Βραζιλία κ.α.) όσο και σε διεθνείς αγορές. Άλλωστε, έχει προηγηθεί η εισαγωγή το 2019 στα χρηματιστήρια Euronext Βρυξελλών και Παρισίων και τώρα επόμενο ορόσημο είναι η εισαγωγή της Titan America σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

Η άντληση πρόσθετης χρηματοδότησης και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους, η διευκόλυνση των κινήσεων στο μέτωπο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων αλλά και η ανάδειξη της χρηματιστηριακής αξίας του ομίλου, είναι ανάμεσα στους λόγους για τους οποίους η διοίκηση του ΤΙΤΑΝ αποφάσισε να κάνει αυτό το βήμα, από τις αρχές του 2025.

Πρόθεση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ είναι να γίνει δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ ως ποσοστού 25% των μετοχών της θυγατρικής, με τον όμιλο να προσβλέπει και στα μεγάλα έργα που προγραμματίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν στον τομέα υποδομών – κατασκευών.

Το 1933 ο ΤΙΤΑΝ προβαίνει στις πρώτες εξαγωγές τσιμέντου, με προορισμό τη Βραζιλία. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι εξαγωγές της εταιρίας αναστέλλονται σχεδόν εξ ολοκλήρου, με αποτέλεσμα να αναχαιτιστεί η διεθνής επέκτασή της. Παράλληλα, όμως, εδραιώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Η εξαγωγική δραστηριότητα του Τιτάνα επανέρχεται στα τέλη της δεκαετίας του ’40. Την περίοδο 1951-1957 η παραγωγή του εργοστασίου της Ελευσίνας αυξάνεται κατακόρυφα και φθάνει σε επίπεδα 15 φορές υψηλότερα, προκειμένου να καλύπτεται η συνεχής άνοδος των εξαγωγών, οι οποίες πλέον υπερβαίνουν το 50% των πωλήσεων. Το 1962 εγκαινιάζεται η δεύτερη μονάδα παραγωγής τσιμέντου της εταιρίας, στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, το 1968 ξεκινά η παραγωγή στην τρίτη μονάδα παραγωγής τσιμέντου της εταιρίας, στο Δρέπανο Αχαΐας, ενώ το 1976 τίθεται σε λειτουργία η τέταρτη μονάδα παραγωγής τσιμέντου, στο Καμάρι Βοιωτίας.

Την περίοδο 1985 – 1988 ξεκινά τις εξαγωγές στις ΗΠΑ και κατασκευάζει σταθμό διανομής στο λιμάνι Νιούαρκ στην πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ (Port Newark, New Jersey), ενώ το διάστημα 1989 – 1994 ακολουθεί μια περίοδος επέκτασης και καθετοποίησης του Ομίλου, ο οποίος επενδύει σε λατομεία και μονάδες ετοίμου σκυροδέματος και στην εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρίας Roanoke Cement, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Το 2000 εξαγοράζεται η TARMAC AMERICA Inc., με την πλήρη απόκτηση των εργοστασίων τσιμέντου Roanoke (Βιρτζίνια) και Pennsuco (Φλόριντα), λατομείων, μονάδων παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος και σταθμών διανομής στις ΗΠΑ. Η TARMAC μετονομάζεται σε TITAN AMERICA και εντάσσεται πλήρως στο δυναμικό του Ομίλου. Προφανώς, ακολουθούν και άλλες εξαγορές και επενδύσεις ανά τον κόσμο, με την Ελλάδα πλέον να… δείχνει μικρή για να χωρέσει τον όμιλο. Ο Όμιλος διαθέτει εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου σε 10 χώρες και έχει παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες.

Η Titan America, με πωλήσεις 1,6 δισ. δολάρια, είναι μια δυναμική και πλήρως καθετοποιημένη εταιρία, που δραστηριοποιείται στις ισχυρά αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομικές περιοχές της Ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, με παρουσία και ηγετική θέση στις αγορές της Φλόριντα, τις Μέσο-Ατλαντικές πολιτείες και στη Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης/New Jersey.

To άρθρο Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Από το πρώτο εργοστάσιο της Ελευσίνας το 1902 στις αγορές των ΗΠΑ το 2025 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button