Διεθνή επικαιρότητα

Ουκρανία: Νέος νόμος ανοίγει το δρόμο για επιλεκτική επιστράτευση καταδίκων 

Με ένα νέο νόμο που ψηφίστηκε σήμερα, Τετάρτη του Πάσχα (8/5) από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας θα επιτρέπεται πλέον η επιστράτευση ορισμένων κατηγοριών καταδίκων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η επιστράτευση αφορά σε καταδίκες που αφορούν ληστείες, διαφθορά κλπ 

«Εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για φόνο εκ προμελέτης, βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση και εγκλήματα που στρέφονται κατά της εθνικής ασφάλειας δεν θα επιστρατευθούν» δήλωσε ο Ολέξιι Χοντσαρένκο, ένας από τους βουλευτές, μέσω ανάρτησης του στο Telegram.

Η Ουκρανία, αντιμέτωπη με έλλειψη εθελοντών, επεξεργαζόταν το κείμενο αυτό για μήνες, με αντιπαραθέσεις έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πολέμου κατά του Ρώσου εισβολέα.

Αρκετοί είναι οι νέοι άνδρες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να αποφύγουν τη στράτευση και να γλιτώσουν τη ζωή τους, γεγονός που εκμεταλλεύονται οι διακινητές αποκομίζοντας τεράστια ποσά.

Στα μέσα Απριλίου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικύρωσε νόμο για την επιστράτευση περισσότερων ανδρών απέναντι στη ρωσική εισβολή, αμφιλεγόμενο κείμενο καθώς δεν προβλέπει προθεσμία αποστράτευσης για τους επίστρατους.

Σε αυτό το κείμενο, αυξάνονται οι κυρώσεις για τους ανυπότακτους, προκαλώντας σκάνδαλο λόγω της διαγραφής την τελευταία στιγμή ρήτρας που προέβλεπε την αποστράτευση στρατιωτών που έχουν υπηρετήσει 36 μήνες, σκληρό πλήγμα για στρατιώτες που πολεμούν στο μέτωπο τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button