Ομορφιά

Πασχαλινές αλλεργίες: Ποιες είναι και πώς μπορείτε να προστατέψετε τα παιδιά σας

Όπως η άνοιξη, έτσι και το Πάσχα είναι γεμάτο παγίδες και κινδύνους για την υγεία, μικρούς και μεγάλους, για τα παιδιά. Από τη γύρη και την ηλεκτρισμένη σκόνη που εισπνέουν μέχρι τα έντομα, τα φυτά και τις παραδοσιακές σαρακοστιανές λιχουδιές, η πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων στα παιδιά ποικίλλει και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Ο παιδίατρος Δρ Σπύρος Μαζάνης δίνει κάποιες βασικές, σαφείς οδηγίες:

Παρόλο που μπορεί να μη χάσουν όλο το Πάσχα, τα παιδιά θα βρίσκονται πάντα στην εξοχή με κάποια μορφή την Κυριακή του Πάσχα.

Η επαφή με τη φύση και τα εορταστικά τρόφιμα την άνοιξη μπορεί να προκαλέσει μικρά ή μεγάλα προβλήματα και πρέπει να ξέρετε πώς να τα αντιμετωπίσετε, να τα προλάβετε και να τα θεραπεύσετε.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε δύο καταστάσεις: την ύπαιθρο και το φαγητό.

Στην ύπαιθρο:

  • Αν υπάρχουν πολλά δέντρα και γύρη μπορεί να επηρεάσει τα μάτια των παιδιών και να πάθουν αλλεργική επιπεφυκίτιδα, πρήξιμο των βλεφάρων, τσίμπλες και φαγούρα. Καλό θα είναι να φοράνε γυαλιά ηλίου με δείκτη προστασίας τρία, ώστε η σκόνη και η γύρη να εμποδίζονται να φτάσουν στα μάτια τους.
  • Αν προσπαθήσουν να κόψουν λουλούδια με τα χέρια τους, τότε μπορεί να πάθουν αλλεργική δερματίτιδα και το δέρμα να κοκκινίσει, να πρηστεί και να έχει φαγούρα. Καλό θα ήταν να αποφύγουν να πιάνουν τα λουλούδια και τα χόρτα με γυμνά χέρια, ειδικά τα παιδιά που στο παρελθόν έχουν εμφανίσει κάποιο ανάλογα δερματικό ερεθισμό. Επίσης, καλό θα ήταν να φοράνε ρούχα με μακριά μανίκια.
  • Αν περπατάνε σε χωράφια και αγρούς μπορεί να εμφανίσουν ερεθισμούς στα πόδια από τη γύρη ή και τσουξίματα και φαγούρα από τοξικά φυτά, όπως οι τσουκνίδες. Καλό θα ήταν να φοράνε κλειστά παπούτσια και μακριά παντελόνια, ώστε να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τα φυτά και τη γύρη.
  • Τα επίπεδα της γύρης είναι αυξημένα κατά τις πρωινές ώρες και το απόγευμα. Καλό θα ήταν αυτές τις ώρες να αποφεύγουν να βρίσκονται έξω.
  • Όταν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο στην εξοχή καλό θα ήταν να μην ανοίγετε τα παράθυρα, όταν περνάτε από δάση ή χώρους που υπάρχει γύρη και έχει αέρα. Επίσης, το κλιματιστικό να μην είναι σε λειτουργία ανακύκλωσης, ώστε να μην εισέρχονται σκόνη και γύρη μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου.
  • Όταν επιστρέφετε στο σπίτι, να τινάζετε έξω τα ρούχα που φορούσατε, ώστε να μειώνεται η σκόνη και η γύρη που είναι πάνω τους.

Φαγητά:

  • Πολλά παιδιά μπορεί να είναι αλλεργικά σε διάφορες τροφές και να μην είναι ακόμη γνωστό. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν δοκιμάζουν νέες γεύσεις φαγητών, ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας που βρίσκεστε. Σε κάθε τόπο χρησιμοποιούμε διαφορετικά μπαχαρικά και γενικά υλικά μαγειρέματος, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν τροφικές αλλεργίες.
  • Το ίδιο ισχύει και με τα διάφορα γλυκά που αυτές τις ημέρες είναι άφθονα σε κάθε σπίτι. Ακόμα και τα αθώα τσουρέκια έχουν αυγά και ενδεχομένως ξηρούς καρπούς, αλλά και διάφορα βελτιωτικά στοιχεία για το φούσκωμά τους και την καλύτερη γεύση και εμφάνιση.
  • Οι τροφικές αλλεργίες εκδηλώνονται λίγα λεπτά ή και ώρες μετά την κατάποση και εμφανίζονται με εμετούς, διάρροιες και κοκκίνισμα του δέρματος με φαγούρα.
  • Οι βαφές των αυγών που θα πιάσουν τα παιδιά με τα χέρια τους, αν δεν είναι καλής ποιότητας μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνετε στα παιχνίδια που αγοράζονται από συγγενείς και δίνονται στα παιδιά, καθώς και στα καταστήματα όπου τα παιχνίδια δωρίζονται με την αγορά άλλων αγαθών. Εάν τα παιχνίδια είναι κακής ποιότητας, υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων, ενώ η επαφή με τα χέρια του παιδιού μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλεργίες.

Σε κάθε περίπτωση, το σιρόπι Atarax, οι σταγόνες sordesanil, η κρέμα κορτιζόνης Elocon και οι ενέσεις κορτιζόνης με σύριγγα θα πρέπει να διατίθενται στα φαρμακεία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button