ΕνημέρωσηΟικονομία

Σι Τζινπίνγκ προς Βούτσιτς: «Είμαστε επιβάτες στην ίδια βάρκα» – Το περιεχόμενο της κινεζοσερβικών συμφωνιών 

Η Κίνα και η Σερβία αποφάσισαν χθες (08.05.24) να οικοδομήσουν μια κοινότητα με κοινό μέλλον, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις τους από τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση που δημιουργήθηκε πριν από οκτώ χρόνια, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο xinhuanet.com.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη σερβική πρωτεύουσα.

Ο Σι τόνισε ότι η ατσάλινη φιλία μεταξύ της Κίνας και της Σερβίας έχει αντέξει στη δοκιμασία του μεταβαλλόμενου διεθνούς τοπίου, λέγοντας ότι η φιλία αυτή χαρακτηρίζεται από βαθιές ιστορικές ρίζες, στέρεη πολιτική βάση, εκτεταμένα κοινά συμφέροντα και ισχυρή λαϊκή υποστήριξη.

Τα τελευταία χρόνια, είπε ο Σι, υπό την ηγεσία του ίδιου και του Βούτσιτς, η διμερής σχέση έχει κάνει άλματα με ιστορική πρόοδο, και ιδίως μετά την εγκαθίδρυση μιας συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης το 2016, η διμερής σχέση έχει εμπλουτιστεί στην ουσία και έχει επεκταθεί στο πεδίο εφαρμογής, η οποία έχει γίνει παράδειγμα για τις φιλικές σχέσεις της Κίνας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια, σημείωσε ο Σι. Είπε ότι η Κίνα θα σταθεί δίπλα στη Σερβία, θα μοιραστεί τα καλά και τα κακά σαν επιβάτες στην ίδια βάρκα, θα συνεχίσει το πνεύμα της σιδερένιας φιλίας, θα διατηρήσει και θα αναπτύξει τη φιλία τους και θα διασφαλίσει από κοινού τα θεμελιώδη και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δύο χωρών.

Καθώς οι δύο πλευρές επιδιώκουν την εθνική τους ανάπτυξη και αναζωογόνηση, η Κίνα θα ενώσει τα χέρια της με τη Σερβία για να προωθήσει την οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον στη νέα εποχή, πρόσθεσε.

Ο Σι τόνισε ότι η Σερβία είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος στρατηγικός εταίρος της Κίνας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, λέγοντας ότι η διμερής συνεργασία τους έχει δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη και την αναζωογόνηση των αντίστοιχων χωρών και έχει αποφέρει απτά οφέλη στους δύο λαούς.

Υπό τις νέες συνθήκες, η Σερβία έχει γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που οικοδομεί με την Κίνα μια κοινότητα με κοινό μέλλον, γεγονός που μιλάει για τις στρατηγικές, ειδικές και υψηλού επιπέδου σχέσεις Κίνας-Σερβίας, είπε.

Η κοινότητα Κίνας-Σερβίας με κοινό μέλλον στη νέα εποχή, είπε ο Σι, είναι μια αναβάθμιση της ατσάλινης φιλίας μεταξύ Κίνας και Σερβίας, προσθέτοντας ότι αντιπροσωπεύει επίσης τις κοινές αξίες και στόχους τους, δηλαδή την κοινή επιδίωξη της ανάπτυξης, τη συνεργασία win-win και την αμοιβαία επιτυχία.

Αυτές είναι οι κοινές προσδοκίες της Κίνας, της Σερβίας και όλων των χωρών που είναι προσηλωμένες στην ανεξαρτησία, την ειρήνη και την ανάπτυξη, πρόσθεσε.

Με την οικοδόμηση μιας κοινότητας Κίνας-Σερβίας με κοινό μέλλον στη νέα εποχή, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν τη συνεργασία υψηλής ποιότητας μεταξύ της Ζώνης και του Δρόμου και τη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας έτσι στον εκσυγχρονισμό τους, δήλωσε ο Σι.

Ο Κινέζος ηγέτης κάλεσε τις δύο πλευρές να αναδείξουν τον στρατηγικό χαρακτήρα της διμερούς σχέσης και να τηρήσουν τη γενική κατεύθυνσή της, λέγοντας ότι η Κίνα υποστηρίζει τη Σερβία στην προάσπιση της ανεξαρτησίας της και στην επιδίωξη μιας αναπτυξιακής πορείας κατάλληλης για τις εθνικές της συνθήκες και στηρίζει τις προσπάθειές της για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

Οι δύο πλευρές, είπε ο Σι, θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν η μία στην άλλη σταθερή υποστήριξη, να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία και να διαφυλάξουν την αντίστοιχη πολιτική ασφάλεια και τα θεμελιώδη συμφέροντά τους.

Προέτρεψε την Κίνα και τη Σερβία να παραμείνουν προσηλωμένες στην πρακτική συνεργασία και να προσφέρουν ευημερία για τους δύο λαούς, λέγοντας ότι η υψηλής ποιότητας συνεργασία Belt and Road μεταξύ της Κίνας και της Σερβίας έχει επιτύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να προωθήσουν σταθερά τη συνεργασία σε παραδοσιακούς τομείς όπως οι μεταφορές και οι ενεργειακές υποδομές, να διασφαλίσουν ότι ολόκληρο το σερβικό τμήμα του σιδηροδρόμου Βελιγραδίου-Βουδαπέστης θα τεθεί σε λειτουργία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, να λειτουργήσουν από κοινού καλά τα μεγάλα έργα συνεργασίας τους, να δημιουργήσουν περισσότερα μικρά και όμορφα έργα διαβίωσης και να συνεχίσουν να παράγουν θετικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, είπε.

Με τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κίνας-Σερβίας να τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, το αμοιβαίο άνοιγμα υψηλών προδιαγραφών μεταξύ της Κίνας και της Σερβίας θα εισέλθει σίγουρα σε ένα νέο στάδιο, δήλωσε ο Σι, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα συνεχίσει να εισάγει περισσότερα γεωργικά προϊόντα υψηλής ποιότητας από τη Σερβία.

Η κινεζική πλευρά θα προσκαλέσει 300 νεαρούς Σέρβους στην Κίνα για προγράμματα σπουδών και ανταλλαγών τα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσε ο Σι, προσθέτοντας ότι η Κίνα χαιρετίζει το άνοιγμα απευθείας πτήσεων από το Βελιγράδι στη Σαγκάη από τη σερβική πλευρά, ώστε να εμβαθύνουν συνολικά οι ανταλλαγές μεταξύ των ανθρώπων.

Ο Σι κάλεσε επίσης να ανοίξουν νέες προοπτικές συνεργασίας με έμφαση στη διάσταση της καινοτομίας στις διμερείς σχέσεις και να καταστεί η συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας ένας νέος μοχλός ανάπτυξης στις σχέσεις.

Η Κίνα θα υποστηρίξει 50 νέους Σέρβους επιστήμονες να συμμετάσχουν σε ανταλλαγές επιστημονικής έρευνας στην Κίνα τα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσε ο Σι, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Σερβία για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι η ανθρωπότητα θα αναπτύξει και θα χρησιμοποιήσει σωστά την AI.

Είναι σημαντικό για την Κίνα και τη Σερβία να απορρίψουν από κοινού τον ηγεμονισμό και την πολιτική ισχύος και να αντιταχθούν στην πολιτική των μπλοκ ή την αντιπαράθεση των μπλοκ, δήλωσε ο Σι, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να ενώσουν τα χέρια τους για να υποστηρίξουν τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να εφαρμόσουν τον πραγματικό πολυμερισμό και να προωθήσουν τη διεθνή δικαιοσύνη και την αμεροληψία.

Από την πλευρά του, ο Βούτσιτς επεφύλαξε θερμότατη υποδοχή στον Σι και σημείωσε ότι η Κίνα είναι η πιο ειλικρινής χώρα της Σερβίας.

Αν και η Σερβία είναι μια μικρή χώρα, η Κίνα σέβεται πάντα πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα και παρέχει πολύτιμη υποστήριξη για την οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη, είπε.

Ο Βούτσιτς χαιρέτισε τον Σι ως μεγάλο παγκόσμιο ηγέτη. Είπε ότι υπό την ισχυρή ηγεσία του Σι, η Κίνα έχει σημειώσει αξιοσημείωτα επιτεύγματα, έχει γίνει φάρος ανάπτυξης και προόδου του κόσμου και διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ηγετικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας επιδιώκει να ενισχύσει την ευημερία όχι μόνο του κινεζικού λαού, αλλά και των λαών σε όλο τον κόσμο, είπε, προσθέτοντας ότι ο σερβικός λαός είναι γεμάτος ευγνωμοσύνη και σεβασμό για την Κίνα, ιδιαίτερα για τον Πρόεδρο Σι, και αισθάνεται πραγματικά υπερήφανος που είναι σιδερένιος φίλος ενός τόσο μεγάλου έθνους.

Η Σερβία στηρίζει σθεναρά τη νόμιμη θέση της Κίνας σε θέματα που αφορούν τα βασικά της συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο και ότι η Σερβία, χωρίς δισταγμό, θα συνεχίσει να παρέχει σταθερά την υποστήριξή της στην Κίνα.

Ο κ. Βούτσιτς σημείωσε ότι οι επενδύσεις της Κίνας στη Σερβία και η συνεργασία της με τη Σερβία έχουν διευκολύνει σημαντικά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της τελευταίας και έχουν βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του σερβικού λαού, λέγοντας ότι, ιδίως από το 2016, χάρη στην προσωπική δέσμευση και υποστήριξη του Σι, το χαλυβουργείο HBIS Smederevo είχε εξαιρετικά θετικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Οι μετασχηματιστικές αλλαγές στις προοπτικές ανάπτυξης του χαλυβουργείου έχουν επίσης ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την ελπίδα του λαού, πρόσθεσε.

Το μέλλον της Σερβίας είναι στενά συνδεδεμένο με την Κίνα, είπε ο κος Βούτσιτς προσθέτοντας ότι η Σερβία προσβλέπει στην εντατικοποίηση των ανταλλαγών με την Κίνα σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα σε διάφορους τομείς, όπως οι υποδομές, η νέα ενέργεια, η καινοτομία, η τεχνητή νοημοσύνη και οι ανταλλαγές μεταξύ των ανθρώπων και οι πολιτιστικές ανταλλαγές.

Η Σερβία θα προωθήσει ενεργά τη συνεργασία υψηλής ποιότητας με την Κίνα στο πλαίσιο της Ζώνης και του Δρόμου και θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι ο σερβικός τομέας του σιδηροδρομικού δικτύου Βελιγραδίου-Βουδαπέστης θα ολοκληρωθεί όπως έχει προγραμματιστεί, είπε.

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία καλωσορίζει την επενδυτική συνεργασία από περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις και προσβλέπει στο άνοιγμα περισσότερων απευθείας πτήσεων, προσθέτοντας ότι, βασιζόμενη στην έναρξη ισχύος της διμερούς συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, η Σερβία είναι έτοιμη να επεκτείνει την οικονομική και εμπορική συνεργασία με την Κίνα.

 

Η ανακοίνωση σχετικά με την εμβάθυνση και την αναβάθμιση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης και την οικοδόμηση μιας κοινότητας Κίνας-Σερβίας με κοινό μέλλον στη νέα εποχή αποτελεί ένα νέο ορόσημο στην ιστορία αυτής της διμερούς σχέσης, σημείωσε.

Η Σερβία υποστηρίζει σταθερά και θα συμμετάσχει ενεργά στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη, την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια και την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τον Πολιτισμό που προτάθηκε από τον Σι, είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα παραμείνει σε στενό στρατηγικό συντονισμό με την Κίνα στα πολυμερή φόρουμ, θα αντιταχθεί από κοινού στον ηγεμονισμό και την πολιτική ισχύος, θα υποστηρίξει τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και θα υπερασπιστεί τη διεθνή δικαιοσύνη και την αμεροληψία.

Μετά τις συνομιλίες, οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν την κοινή δήλωση για την εμβάθυνση και την αναβάθμιση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης και την οικοδόμηση μιας κοινότητας Κίνας-Σερβίας με κοινό μέλλον στη νέα εποχή. Έγιναν επίσης μάρτυρες της ανταλλαγής πολλαπλών εγγράφων συνεργασίας, μεταξύ άλλων σχετικά με τη συνεργασία «Ζώνη και Δρόμος», την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιακή οικονομία, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις υποδομές, την οικονομική και τεχνική συνεργασία, την πληροφόρηση και την επικοινωνία, την αγροδιατροφή και τα μέσα ενημέρωσης. Ο Σι και ο Βούτσιτς είχαν επίσης κοινή συνάντηση με τον Τύπο.

Πριν από τη συνάντησή τους, ο Βούτσιτς συνόδευσε τον Σι στην εξέδρα του Παλατιού της Σερβίας. Στην πλατεία μπροστά από το Παλάτι, περίπου 15.000 Σέρβοι κυμάτιζαν τις εθνικές σημαίες της Κίνας και της Σερβίας για να εκφράσουν το θερμότερο καλωσόρισμα στον Σι. Ο Κινέζος ηγέτης χαιρέτησε το πλήθος, το οποίο ξέσπασε σε πανηγυρικά, παρατεταμένα χειροκροτήματα και επευφημίες.

Αργότερα, κατά τη συνάντησή του με τον Βούτσιτς, ο Σι δήλωσε ότι συγκινήθηκε βαθιά όταν τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο πρόεδρος Βούτσιτς μαζί με πολλούς ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι πραγματοποίησαν μια μεγάλη τελετή υποδοχής για την επίσκεψή του.

Είπε επίσης ότι ήταν βαθιά συγκινημένος από τη γνήσια φιλικότητα προς την Κίνα από τον σερβικό λαό, ο οποίος είναι καλός φίλος του κινεζικού λαού.

To άρθρο Σι Τζινπίνγκ προς Βούτσιτς: «Είμαστε επιβάτες στην ίδια βάρκα» – Το περιεχόμενο της κινεζοσερβικών συμφωνιών  δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button