Διεθνή επικαιρότητα

Ρωσία: Ορκίστηκε για πέμπτη φορά πρόεδρος ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια λαμπρή τελετή στο Κρεμλίνο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ορκίστηκε επίσημα ως πρόεδρος της Ρωσίας στο Κρεμλίνο, σηματοδοτώντας την έναρξη της πέμπτης θητείας του.

Ειδικά για την τελετή υπήρχε ένα ειδικό αντίγραφο του ρωσικού συντάγματος που χρησιμοποιείται μόνο για τις ορκωμοσίες, ενώ τα προεδρικά εμβλήματα μεταφέρθηκαν στο χώρο για την τελετής.

Έφεραν την επιγραφή: «Ευεργεσία, τιμή και δόξα».

Η διαδρομή στο κόκκινο χαλί μπορεί να του ήταν οικεία. Αλλά πολλά έχουν αλλάξει από την πρώτη τελετή ορκωμοσίας του Πούτιν τον Μάιο του 2000.

Τότε, ο πρόεδρος Πούτιν δεσμεύτηκε να «διατηρήσει και να αναπτύξει τη δημοκρατία» και να «φροντίσει τη Ρωσία».

Σήμερα ο ηγέτης του Κρεμλίνου διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας- έναν πόλεμο στον οποίο η Ρωσία έχει υποστεί βαριές απώλειες. Στο εσωτερικό της χώρας, αντί να αναπτύξει τη δημοκρατία, ο πρόεδρος Πούτιν την περιορίζει: φυλακίζει τους επικριτές του, καταργώντας όλους τους ελέγχους και τις ισορροπίες στην εξουσία του.

Στην ομιλία του που ακολούθησε έσπευσε να ευχαριστήσει το έθνος για την υποστήριξή του και τον στρατό που πολεμά τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συμμετέχοντες στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι πολεμούν για την πατρίδα μας», είπε.

«Το πεπρωμένο της Ρωσίας θα καθοριστεί μόνο από εμάς τους ίδιους» πρόσθεσε και συνέχισε: «Βλέπω τη βαθιά κατανόηση του ιστορικού μας ρόλου να υπερασπιστούμε την επιλογή μας, να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας και να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας».

Απευθυνόμενος στη Δύση δήλωσε ότι η Μόσχα δεν αρνείται το διάλογο με τις δυτικές χώρες για συνεργασία με τη Ρωσία.

Είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να γίνει ένας «ειλικρινής» εταίρος με οποιονδήποτε είναι πρόθυμος.

«Δεν αρνούμαστε καν τον διάλογο με τις δυτικές χώρες», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κατά την ορκωμοσία του στη Μόσχα.

«Θα δούμε αν θα συνεχίσουν να σταματούν την ανάπτυξη της χώρας μας και να συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στη χώρα μας ή αν θα αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας μαζί μας», υπογράμμισε.

«Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι περνάει από το χέρι μου για να δικαιολογήσω την εμπιστοσύνη σας.Είμαστε ένα ενιαίο και μεγάλο έθνος και μαζί θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια και θα εφαρμόσουμε και θα πραγματοποιήσουμε όλα όσα ονειρευόμαστε.Μαζί θα νικήσουμε», κατέληξε.

Ο μακροβιότερος ηγέτης μετά τον Στάλιν

Ο Πούτιν είναι ήδη ο μακροβιότερος ηγέτης του Κρεμλίνου μετά τον Ιωσήφ Στάλιν, έχοντας παραμείνει στην εξουσία για σχεδόν δυόμισι δεκαετίες – 20 χρόνια ως πρόεδρος, τέσσερα ως πρωθυπουργός.

Στο τέλος αυτής της θητείας, μόνο η Μεγάλη Αικατερίνη θα τον ξεπεράσει η οποία κυβέρνησε τη Ρωσία τον 18ο αιώνα.

Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά εδώ που δεν έχει γνωρίσει κανένα άλλο ηγέτη.

Ενδιαφέρον έχει ποιοι τελικά έδωσαν το παρών. Οι χώρες της Δύσης λένε λένε ότι οι εκλογές δεν ήταν ούτε δίκαιες ούτε δημοκρατικές και πολλά επιλέγουν να μποϊκοτάρουν την τελετή.

Ωστόσο η Γαλλία αποφάσισε να στείλει εκπρόσωπο σε αντίθεση με τη Γερμανία που αποφάσισε να μποϊκοτάρει την τελετή.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button