ΕνημέρωσηΟικονομία

ΤΙΤΑΝ: Αυξήθηκαν τα κέρδη κατά 18,4% το πρώτο τρίμηνο 2024

Με αυξημένους όγκους πωλήσεων σε όλα τα προϊόντα του και σταθερά επίπεδα τιμών ξεκίνησε ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 6,1% το πρώτο τρίμηνο του 2024 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023, φτάνοντας τα 623,7 εκατ. ευρώ.

Αύξηση παρατηρήθηκε στις πωλήσεις όλων των προϊόντων του Ομίλου, όπως στις εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου με αύξηση 3%, έτοιμου σκυροδέματος με αύξηση 7% και αδρανών υλικών με αύξηση 2%. 

Τα κέρδη EBITDA του πρώτου τριμήνου του 2024 έφτασαν τα 109,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 2,5% έναντι των αποτελεσμάτων ρεκόρ του ίδιου τριμήνου το 2023, παρά το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, την πραγματοποίηση νωρίτερα φέτος των προγραμματισμένων διακοπών λειτουργίας των εργοστασίων λόγω συντήρησης στις ΗΠΑ και την υποτίμηση των νομισμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένα και αυξήθηκαν κατά 18,4% σε 52,4 εκατ. ευρώ, χάρη στα αυξημένα κέρδη EBITDA, το μειωμένο κόστος χρηματοδότησης και τα καλύτερα επίπεδα συναλλαγματικών ισοτιμιών. 

Στις ΗΠΑ, για άλλο ένα τρίμηνο οι τιμές κατέγραψαν θετικές τάσεις και οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι εγχώριες πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά.

Παράλληλα, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ επιτάχυνε το πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών και την Στρατηγική 2026, η οποία ενισχύθηκε με τρεις επιπλέον εξαγορές (bolt-on) σε τσιμεντοειδή προϊόντα και αδρανή υλικά.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για μείωση των εκπομπών άνθρακα συμπεριλαμβανομένου και του σημαντικού έργου δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου άνθρακα στην Ελλάδα και του πρώτου έργου παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου στην Δυτική Βιρτζίνια (ΗΠΑ).

Τέλος, η μετοχή του Ομίλου ΤΙΤΑΝ (TITC) εντάχθηκε στον δείκτη FTSE Russell Large Cap τον Μάρτιο του 2024.

Προοπτικές

Το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό για το 2024 επιτρέπει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Ωστόσο, πιθανές προκλήσεις συνεχίζουν να προκύπτουν από τον πληθωρισμό και από πιθανές αυξήσεις τιμών πρώτων υλών λόγω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ είναι θετικές, με προσδοκίες για συνεχή ανάπτυξη, αν και με πιο ήπιους ρυθμούς, λόγω των εξωτερικών γεωπολιτικών εξελίξεων, των πολιτικών αποφάσεων και των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών συνηθειών.

Οι δείκτες στον κατασκευαστικό κλάδο παραμένουν θετικοί υποστηρίζοντας τις υψηλές πωλήσεις. Επίσης, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έργα οδοποιίας, γέφυρες, συγκοινωνίες και ύδρευση αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Τα επίπεδα των τιμών αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη περιορισμένη προσφορά αλλά και από τη συνεχιζόμενη δυναμική από τις προηγούμενες τιμολογιακές αυξήσεις.

Οι προοπτικές για τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο είναι επίσης θετικές, χάρη στην έναρξη πολυάριθμων έργων υποδομών συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8 δισ. ευρώ.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος στη νοτιοδυτική Ελλάδα, ο νέος αερολιμένας και ο αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την ανατολική με τη δυτική Κρήτη καθώς και πολλά ακόμα έργα στην ηπειρωτική χώρα, αναμένεται να αποτελέσουν πηγή σημαντικής δραστηριότητας τα επόμενα τρία χρόνια.

Επιπλέον, με την επέκταση του δικτύου διανομής σκυροδέματος, στοχεύουμε να ενισχύσουμε την κερδοφορία μας στη συγκεκριμένη αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία ενισχύεται από την πρόοδο έργων που σχετίζονται με τους κλάδους κατοικίας και εμπορικών ακινήτων καθώς και με τον τουρισμό.

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει επιδείξει οικονομική ανθεκτικότητα και το κλίμα συνεχίζει να βελτιώνεται εν μέσω αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων και βελτίωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια και η ευρύτερη γεωπολιτική αβεβαιότητα δημιουργούν κλίμα επιφυλακτικότητας στην περιοχή.

Η απελευθέρωση της αγοράς συναλλάγματος στην Αίγυπτο και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την πολύ σημαντική αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, προμηνύουν ευνοϊκότερες εξελίξεις στη χώρα.

Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τη δέσμευση της χώρας να επιμείνει στους φιλόδοξους στόχους δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην εθνική της οικονομία.

Ενώ η ανάκαμψη αναμένεται να είναι σταδιακή, ο Όμιλος παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η αγορά έχει ξεπεράσει το στάδιο της ύφεσης και ότι η υποκείμενη δυναμική της χώρας θα οδηγήσει τελικά σε αναζωπύρωση της ζήτησης.

Στην Τουρκία, μετά το πέρας των τοπικών εκλογών και την ανανεωμένη δέσμευση για διατήρηση της κλασσικής οικονομικής πολίτικής, οι προοπτικές παραμένουν θετικές.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί τα επόμενα χρόνια και με τα έργα ανοικοδόμησης μετά τον σεισμό του 2023.

To άρθρο ΤΙΤΑΝ: Αυξήθηκαν τα κέρδη κατά 18,4% το πρώτο τρίμηνο 2024 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button