To βιώσιμο μέλλον της ομορφιάς είναι τυλιγμένο σε φελλό
Μπορεί ο φελλός να σημάνει μία νέα, βιώσιμη αρχή για τη βιομηχανία της ομορφιάς;
Με την βιομηχανία της ομορφιάς να έχει τα μάτια στραμμένα προς ένα πιο βιώσιμο, πράσινο μέλλον, οι εταιρίες καλλυντικών συνεχώς αναβαθμίζουν τις εγκαταστάσεις τους και αναζητούν λύσεις για το πρόβλημα των συσκευασιών. Δισεκατομμύρια μονάδες πλαστικού δημιουργούνται κάθε χρόνο ώστε να συσκευάσουν τα αγαπημένα μας προϊόντα και κάθε εταιρία παραγωγής προσπαθεί να αντικαταστήσει αυτό το πλαστικό με ανακυκλώσιμες λύσεις ενώ παράλληλα τα εργοστάσια αναζητούν πράσινες λύσεις και ανανεώσιμους πόρους.
Πώς έρχεται λοιπόν ο φελλός να βρει μία θέση μέσα σε όλη αυτή την αλυσιδωτή αντίδραση; Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε τι ακριβώς είναι ο φελλός. Ο φελλός προέρχεται από το φελλόδεντρο ή τη φελλοφόρο βελανιδιά . Είναι ένας αειθαλής Δρυς αργής ανάπτυξης του οποίου ο κορμός είναι τυλιγμένος με… φελλό. Για την συγκομιδή του φελλού δεν χρειάζεται να κοπεί το δέντρο παρά μόνο να αποσπαστεί σε φύλλα το εξωτερικό μέρος του κορμού (ο φελλός δηλαδή). Το δέντρο δεν επιβαρύνεται και δημιουργεί ξανά αυτό το περίβλημα φελλού μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Έχουμε λοιπόν μία ανανεώσιμη πηγή υλικού που δεν απαιτεί το θάνατο του δέντρου.
Εκτός από ανανεώσιμο υλικό ωστόσο, ο φελλός είναι και ένα απόλυτα βιοδιασπώμενο υλικό καθώς εν καιρό, καταναλώνεται από έντομα αφήνοντας μηδενικό άνθρακα. Η σύνθεσή του μάλιστα, είναι κατά 90% αέρας πράγμα που τον καθιστά απόλυτα μονωτικό και σχεδόν μη πορώδη και γι᾽αυτό είναι το go to υλικό για τη συσκευασία μπουκαλιών κρασιού, αφού δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον αέρα ούτε και απορροφά τα υγρά που προστατεύει. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το ότι, πολλές εταιρίες καλλυντικών έχουν στραφεί προς το φελλό για τη δημιουργία πράσινων συσκευασιών με σκοπό να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων τους αλλά και το δικό μας.
Έχουμε λοιπόν ένα υλικό που ανανεώνεται, που δεν επιβαρύνει τη φύση και έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα… ή μήπως όχι; Κι όμως, η μαγεία του φελλού δεν σταματά εκεί. Είναι ένα από τα ελάχιστα υλικά στη γη που έχει αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα. Βλέπεις, η συγκομιδή του φελλού αναγκάζει ουσιαστικά το δέντρο να ανακατασκευάσει το φλοιό του, και επομένως να χρησιμοποιήσει τη φωτοσύνθεση άρα και το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα, βοηθώντας έτσι στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η χρήση του φελλούς τις συσκευασίες λοιπόν όχι μόνο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά το βοηθά σημαντικά. Τα φελλόδεντρα, μπορούν, κατά μέσο όρο, να ζήσουν από 150 ως και 200 χρόνια και μάλιστα, δεν είναι εύφλεκτα. Ο φλοιός φελλού προστατεύει τα μέρη του δέντρου, επιτρέποντάς τους να δέσουν το διοξείδιο του άνθρακα ακόμη και όταν οι πυρκαγιές καταστρέφουν ένα δάσος.
Μιλάμε λοιπόν για την απόλυτα βιώσιμη, πρακτική πηγή υλικών για τη βιομηχανία της ομορφιάς, της οποίας οι βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον έχουν πάρει παροιμιώδεις διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Ήδη, πολλές εταιρίες έχουν ξεκινήσει την παραγωγή συσκευασιών από φύλλα φελλού και αναμένεται ότι το μέλλον, θα είναι πιο ελαφρύ, πιο πράσινο και πιο βιώσιμο απλά και μόνο χάρη στον ταπεινό φελλό, το μαγικό υλικό με το αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα που μπορεί να κάνει τον κόσμο ομορφότερο.
Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.