ΕνημέρωσηΟικονομία

Τράπεζες: Νέα στεγαστικά προγράμματα για νέους και ζευγάρια στη «μάχη» της στεγαστικής πίστης

«Μάχη» για την τόνωση της στεγαστικής πίστης, με έμφαση στις επιδοτήσεις νέων δανειοληπτών, θα δώσουν οι ελληνικές τράπεζες. Το «σήμα» έδωσε τον προηγούμενο μήνα η Εθνική Τράπεζα και ακολουθεί η Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank ετοιμάζεται να βγάλει προς διάθεση στεγαστικό πρόγραμμα για νέους δανειολήπτες έως 45 ετών και ζευγάρια. Το πρόγραμμα θα προσφέρει ελκυστικό σταθερό επιτόκιο και 35ετή διάρκεια αποπληρωμής. Ενδεικτικά, το σταθερό επιτόκιο για 10 χρόνια θα ανέρχεται σε 4%. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως το 90% της αξίας του ακινήτου και θα διατίθεται χωρίς έξοδα φακέλου.

Το νέο στεγαστικό πρόγραμμα «Το πρώτο μου σπίτι» που είχε λανσάρει η Εθνική Τράπεζα τον Απρίλιο απευθύνεται επίσης σε νέους έως και 45 ετών, χρηματοδοτεί επίσης έως το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου για κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, έχει διάρκεια αποπληρωμής έως 40 έτη και δίνει στον δανειολήπτη δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου που ξεκινάει από 3%. Ο δανειολήπτης απαλλάσσεται από τη δαπάνη εξέτασης του αιτήματος δανείου, ενώ έχει τη δυνατότητα να λάβει και προσωπικό δάνειο από την Τράπεζα, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα, για την κάλυψη πρόσθετων εξόδων που συνδέονται με την κατοικία.

Οι κινήσεις των δύο τραπεζών που αναμένεται να ακολουθηθούν και από τις υπόλοιπες, στοχεύουν να δώσουν λύση και στο πρόβλημα της στέγασης, το οποίο έχει αντιμετωπιστεί μέχρι στιγμής με το κρατικό πρόγραμμα «Σπίτι μου». Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τις εκταμιεύσεις νέων δανείων με εξασφάλιση οικιστικό ακίνητο, κατά το β΄ εξάμηνο του 2023 χορηγήθηκαν 243 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου» (48 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο και 194 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2023).

Τα πιστωτικά ιδρύματα εισέφεραν ποσό 61 εκατ. ευρώ και η Δ.ΥΠ.Α εισέφερε 184 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την αναλογία συγχρηματοδότησης που ορίζει το πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» έχουν εκταμιευθεί 5.228 δάνεια από τις συνολικά εγκεκριμένες 9.909 αιτήσεις, διαμορφώνοντας το ποσοστό εκταμιεύσεων σε 52,7%.

Το 57% των εγκεκριμένων αιτήσεων αφορά νέα ζευγάρια και το 4% μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ ο μέσος όρος του εισοδήματος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 17.000 ευρώ. Επιπλέον, το μέσο ποσό δανείου διαμορφώνεται σε 100.147 ευρώ, ο μέσος όρος της εμπορικής αξίας των υπέγγυων ακινήτων σε 135.523 ευρώ, η ηλικία και το μέγεθος των ακινήτων είναι 40 έτη και 91 τ.μ. κατά μέσο όρο αντίστοιχα.

Στην Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσιάστηκε στη γενική συνέλευση των μετόχων τον Απρίλιο, η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι η ανοδική τάση των τιμών των ακινήτων θα συνεχιστεί και το 2024, ξεκινώντας από τα υψηλών προδιαγραφών ακίνητα και συμπαρασύροντας τις τιμές και στις δευτερεύουσες αγορές.

Η άνοδος των τιμών των ακινήτων και τα υψηλά επιτόκια έχουν παγώσει τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, με τις νέες εκταμιεύσεις του 2023 να διαμορφώνονται σε μόλις 1 δισ. ευρώ και τα στεγαστικά υπόλοιπα να συρρικνώνονται διαρκώς, υποχωρώντας στα 27,224 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2024 από 29,380 δισ. τον Δεκέμβριο του 2022.

To άρθρο Τράπεζες: Νέα στεγαστικά προγράμματα για νέους και ζευγάρια στη «μάχη» της στεγαστικής πίστης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button